Υπουργείο Οικονομικών Χαιρετισμός του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα στο συνέδριο «Ψηφιακός μετασχηματισμός: Η κινητήρια δύναμη για τη συνεχή ανάπτυξη του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα»

Υπουργείο Οικονομικών

Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2022

Δελτίο Τύπου

Χαιρετισμός του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα στο συνέδριο «Ψηφιακός μετασχηματισμός: Η κινητήρια δύναμη για τη συνεχή ανάπτυξη του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα»

Θέλω να ευχαριστήσω την Palladian Conferences για την πρόσκληση που μου απηύθυνε να χαιρετίσω τις εργασίες του σημερινού συνεδρίου της.

Συνέδριο που αναδεικνύει ένα κομβικής σημασίας θέμα για τη βελτίωση των υπηρεσιών και, πρωτίστως, την ανάπτυξη τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, άρα και συνολικά της ελληνικής οικονομίας.

Κυρίες και Κύριοι,

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από την αρχή της θητείας της, έθεσε ως μία από τις βασικές προτεραιότητές της την προώθηση της ψηφιοποίησης του Κράτους και του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας.

Προτεραιότητα στην οποία ανταποκρίθηκε με συνέπεια, μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα, παρά τις αντίξοες – διεθνώς – συνθήκες που διαμόρφωσαν οι διαδοχικές πολυ-επίπεδες κρίσεις την τελευταία τριετία.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από πολλά αξιόλογα επιτεύγματα, όπως είναι, στο πεδίο αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Οικονομικών, τα εξής:

Ενδεικτικά, αναφέρω:

 

Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, εντάσσονται:

Όλα τα παραπάνω συνεισφέρουν καθοριστικά στο μεγάλο ψηφιακό άλμα που είχε ανάγκη η χώρα μας.

Άλμα το οποίο, ωστόσο, δεν θα ήταν ολοκληρωμένο, εάν δεν προωθούσαμε, παράλληλα, ένα πλέγμα κινήτρων, εργαλείων, μεταρρυθμίσεων και έργων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας.

Πλέγμα στο οποίο κομβικό ρόλο διαδραματίζει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», στο πλαίσιο του οποίου θεσπίσαμε φορολογικά κίνητρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – επιλεγμένες δαπάνες που αφορούν σε ψηφιοποίηση, πράσινη οικονομία και ενέργεια εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως 100%, από φέτος και για 3 έτη – και ενεργοποιήσαμε τη δράση «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ», συνολικού προϋπολογισμού 445 εκατ. ευρώ.

Κυρίες και Κύριοι,

Από τον Ιούλιο του 2019, βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας μια σιωπηλή, αλλά αισθητή στην καθημερινή ζωή νοικοκυριών και επιχειρήσεων, επανάσταση στα πεδία της ψηφιοποίησης του Κράτους και του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας.

Επανάσταση η οποία βελτιώνει διαρκώς τις υπηρεσίες προς τους πολίτες και κάνει πράξη την ψηφιακή μετάβαση της οικονομίας και της πατρίδας μας, διαμορφώνοντας μια νέα, δυναμική Ελλάδα, που ατενίζει το μέλλον με ρεαλιστική αισιοδοξία, γιατί κινείται σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, δημιουργεί πολλές, καλές νέες θέσεις εργασίας, είναι κοινωνικά πιο δίκαιη, παραγωγική και εξωστρεφής.