Επίτευξη συμφωνίας για τον ετήσιο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2023

Σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2023 κατέληξαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ.

Η συμφωνία αφορά αναλήψεις υποχρεώσεων ύψους 186,6 δισ. Ευρώ (αύξηση 1,1% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2022) και πληρωμές ύψους 168,7 δισ. Ευρώ (αύξηση 1%).

Για την έγκριση του προϋπολογισμού απαιτείται ειδική πλειοψηφία στο πλαίσιο του Συμβουλίου, σε συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε τη συμφωνία, τονίζοντας ότι, όταν εγκριθεί ο προϋπολογισμός του 2023, θα δώσει τη δυνατότητα στην ΕΕ να κινητοποιήσει σημαντικούς πόρους ώστε να συμβάλει στην άμβλυνση των σοβαρών συνεπειών του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας στην ίδια τη χώρα, αλλά και στη νότια γειτονία και τα κράτη μέλη.

Επιπλέον, θα συμβάλει στη στήριξη της συνεχιζόμενης βιώσιμης ανάκαμψης από την πανδημία του κορονοϊού και στην προστασία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Θα αποτελέσει επίσης έναυσμα για τη διεξαγωγή περαιτέρω επενδύσεων σε μια πιο πράσινη, ψηφιακή και ανθεκτική Ευρώπη, προστατεύοντας παράλληλα τους πλέον ευάλωτους πληθυσμούς στις γειτονικές της χώρες και ανά τον κόσμο.

Μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε να διατεθούν:

Ο ετήσιος προϋπολογισμός για το 2023 θα πρέπει να εγκριθεί επισήμως από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ψηφοφορία στην ολομέλεια, η οποία θα σηματοδοτήσει το τέλος της διαδικασίας, έχει προγραμματιστεί για τις 23 Νοεμβρίου 2022.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ