Ινστιτούτο WifoR Σημαντικό οικονομικό και περιβαλλοντικό το αποτύπωμα των προγραμμάτων της HDB

Σημαντική και ενθαρρυντική κρίνεται η οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική επιρροή της χρηματοδοτικής δραστηριότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας - HDB σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης που διενεργήθηκε για 2η συνεχόμενη χρονιά από το Ινστιτούτο WifoR.

Στην μελέτη αποτιμήθηκε ο αντίκτυπος των χρηματοδοτικών εργαλείων της HDB για την περίοδο από το 2019 έως και το 2021 σε οικονομικούς δείκτες (GVA και Απασχόληση), ενώ για πρώτη φορά προστέθηκαν επιπλέον, περιβαλλοντικοί (εκπομπές αερίων θερμοκηπίου -Greenhouse Gas Emissions GHG) και κοινωνικοί δείκτες (ποιότητα αμοιβών - quality of wages QW).

Σύμφωνα με ανακοίνωση, όπως καταγράφει η μελέτη:

Όσον αφορά στους νέους δείκτες, για το περιβάλλον και τις κοινωνικές επιπτώσεις που για πρώτη φορά μετρήθηκαν σε αντίστοιχη έρευνα, παρατηρείται πως οι εκπομπές αερίων ως απόρροια των χρηματοδοτήσεων που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις από τα προγράμματα της HDB, είναι χαμηλότερες στην Ελλάδα, σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

To θέμα των ρύπων θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό.

Σήμερα στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας προέρχεται από χώρες του εξωτερικού. Η μεταφορά προϊόντων από το εξωτερικό, είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

Επιπροσθέτως, στο νέο δείκτη quality of wages - ο οποίος αξιολογεί εάν ο μισθός των εργαζομένων έχει θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής τους - με τις υψηλότερες τιμές δεικτών να συνεπάγονται θετικότερη κοινωνική επίδραση, στην Ελλάδα ο αντίκτυπος είναι θετικός, άμεσα και έμμεσα, κατά 440 εκ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ