Υ.Α. Δ 792/426/2002 Καθορισμός διαδικασίας απαλλαγής και διαδικασίας βεβαίωσης και είσπραξης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, που αναλογεί στην εισαγωγή μισθωμένων αεροσκαφών που προορίζονται για εκμετάλλευση από εγκατεστημένες στο εσωτερικό της χώρας αεροπορικές εταιρείες.

Αριθ. Δ 792/426

ΦΕΚ B' 797/27.06.2002

Καθορισμός διαδικασίας απαλλαγής και διαδικασίας βεβαίωσης και είσπραξης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, που αναλογεί στην εισαγωγή μισθωμένων αεροσκαφών που προορίζονται για εκμετάλλευση από εγκατεστημένες στο εσωτερικό της χώρας αεροπορικές εταιρείες.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1) Τις διατάξεις του ΚΑΝ. (ΕΟΚ) 2913/1992 «Περί Θε-σπίσεως Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα».

2) Τις διατάξεις του ΚΑΝ. (ΕΟΚ) 2454/1993 «Για τον καθορισμό ορισμένων διατάξεων εφαρμογής του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα».

3) Τις διατάξεις του Ν. 2960/2001 (ΦΕΚ 265/Α) «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας».

4) Τις διατάξεις των άρθρων 14, 19, 20, 32, 35, 38 § 9, 59 § 2 και 60 του Ν. 2859/2000 (ΦΕΚ 248/Α) «Κύρωση Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας».

5) Την ανάγκη καθορισμού διαδικασίας απαλλαγής και διαδικασίας βεβαίωσης και είσπραξης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας που αναλογεί στην εισαγωγή μισθωμένων αεροσκαφών που προορίζονται για εκμετάλλευση από εγκατεστημένες στο εσωτερικό της χώρας αεροπορικές εταιρείες.

6) Την 1100383/1330/Α 0006/31.10.2001 (ΦΕΚ 1485/Β/ 31.10.2001) κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών «Καθορισμός αρμοδιοτήτων των Υφυπουργών Οικονομικών».

7) Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού,

αποφασίζουμε:

Καθορίζουμε διαδικασία απαλλαγής και διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) που αναλογεί στην εισαγωγή μισθωμένων αεροσκαφών που προορίζονται για εκμετάλλευση από εγκατεστημένες στο εσωτερικό της χώρας αεροπορικές εταιρείες, ως ακολούθως:

Άρθρο 1

Κατάθεση Παραστατικού Εισαγωγής

1) Στην περίπτωση εισαγωγής στη χώρα μας μισθωμένων αεροσκαφών, τα οποία προορίζονται για εκμετάλλευση από εγκατεστημένες στο εσωτερικό της χώρας αεροπορικές εταιρείες, κατατίθεται, από τη μισθώτρια αεροπορική εταιρεία στο αρμόδιο Τελωνείο εισαγωγής, παραστατικό εισαγωγής, στο οποίο προσαρτά, πέραν των άλλων προβλεπόμενων και το Μισθωτήριο Συμβόλαιο που έχει συναφθεί με τον εγκατεστημένο στην τρίτη χώρα εκμισθωτή, θεωρημένο από την αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματός της ΔΟΥ, από το οποίο να προκύπτει το ακριβές χρονικό διάστημα της μίσθωσης, η αξία του μισθώματος και ο ακριβής χρόνος καταβολής του.

"....." [1]

2) Στη συνέχεια ακολουθείται, κατά περίπτωση, η διαδικασία των επόμενων άρθρων της παρούσας, προκειμένου να χορηγείται η προβλεπόμενη απαλλαγή ή να βεβαιώνεται και να εισπράττεται ο αναλογών ΦΠΑ.

"3. [2] Για την υπαγωγή των εισαγομένων από τρίτες χώρες ανωτέρω μισθωμένων αεροσκαφών στις δασμολογικές διακρίσεις, ως πολιτικών, με απαλλαγή από τον εισαγωγικό δασμό, απαιτείται όπως κατά τον τελωνισμό αυτών τηρούνται και οι όροι και οι διαδικασίες του ειδικού προορισμού (άρθ. 21 και 82 του Καν. 2913/1992, 291-300 του ΚΑΝ 2454/1993, προκαταρκτικές διατάξεις του δασμολογίου - Τίτλος ΙΙ, σημείο Β', ΑΥΟ Δ. 989/526/ 23.7.2002)."

Άρθρο 2

Προϋποθέσεις απαλλαγής από το ΦΠΑ

"1. [3] Απαλλαγή από το Φ.Π.Α. παρέχεται στις εγκατεστημένες στο εσωτερικό της χώρας αεροπορικές εταιρείες που πληρούν, καθόλη τη διάρκεια της μίσθωσης, τις προϋποθέσεις απαλλαγής που ορίζονται στο άρθρο 27 του νόμου 2859/2000.

Η απαλλαγή αυτή παρέχεται χωριστά για κάθε έτος μίσθωσης του αεροσκάφους.

Για το σκοπό αυτό προσκομίζεται στο τελωνείο για κάθε έτος μίσθωσης του αεροσκάφους η υπό της επομένης παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου προβλεπόμενη βεβαίωση."

2) Ως απόδειξη ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις απαλλαγής της προηγούμενης παραγράφου, απαιτείται βεβαίωση της αρμόδιας για τη φορολογία εισοδήματος της αεροπορικής εταιρείας ΔΟΥ.

Άρθρο 3

Χορήγηση της απαλλαγής από το ΦΠΑ

1) Στην περίπτωση που η εγκατεστημένη στο εσωτερικό της χώρας μισθώτρια αεροπορική εταιρεία, πληροί τις προϋποθέσεις απαλλαγής του προηγούμενου άρθρου, ως δικαιολογητικό για τη χορήγηση της απαλλαγής προ-σαρτάται στο παραστατικό εισαγωγής η βεβαίωση της παραγράφου 2 του προηγούμενου άρθρου και αναγράφεται επί του τελωνειακού παραστατικού η ένδειξη «ΑΠΑΜΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΠΑ - ΑΡΘΡΟ 27 Ν. 2859/2000 -ΑΥΟ Δ 792/426/17.6.2002».

2) Η μισθώτρια αεροπορική εταιρεία υποχρεούται, πριν από την παρέλευση του χρόνου μίσθωσης, να εξάγει το μισθωμένο αεροσκάφος σε τρίτη χώρα. Δεν απαιτείται εξαγωγή του αεροσκάφους, εφόσον, πριν από την παρέλευση του χρόνου αυτού, η μισθώτρια αεροπορική εταιρεία προσκομίσει στο Τελωνείο εισαγωγής Μισθωτήριο Συμβόλαιο θεωρημένο από την αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματός της ΔΟΥ, από το οποίο να προκύπτει παράταση του χρόνου μίσθωσης.

"2α. [4] Σε περίπτωση που το αεροσκάφος μισθώνεται, πριν από τη λήξη της αρχικής ή κατά παράταση μίσθωσης, από την ιδιοκτήτρια αυτού εταιρεία σε άλλη αεροπορική εταιρεία εγκατεστημένη στη χώρα μας, κατατίθενται στο τελωνείο από την αεροπορική αυτή εταιρεία τα υπό του άρθρου 1 της παρούσας προβλεπόμενα παραστατικά και στοιχεία, εφαρμοζομένων κατά τα λοιπά των υπό της παρούσης απόφασης οριζομένων.

Αντίγραφο του κατά περίπτωση κατατιθέμενου παραστατικού, χρησιμοποιείται για την τακτοποίηση του αρχικού παραστατικού, μόνο σε ό,τι αφορά την υποχρέωση τήρησης του όρου της εξαγωγής ή επαναποστολής του αεροσκάφους."

3) Αντίγραφο του παραστατικού εισαγωγής, αποστέλ-λεται από το Τελωνείο εισαγωγής στη ΔΟΥ η οποία είναι αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος της μισθώτριας αεροπορικής εταιρείας.

Άρθρο 4

Βεβαίωση και είσπραξη του ΦΠΑ

Στην περίπτωση, που η εγκατεστημένη στο εσωτερικό της χώρας μισθώτρια αεροπορική εταιρεία δεν πληροί τις προϋποθέσεις απαλλαγής του άρθρου 2 της παρούσας, ο αναλογών ΦΠΑ εισαγωγής βεβαιώνεται και εισπράττεται ως ακολούθως:

1) Ως φορολογητέα αξία ΦΠΑ λαμβάνεται το συνολικό ποσό που καταβάλλει η μισθώτρια αεροπορική εταιρεία στον εκμισθωτή κατά το χρονικό διάστημα που διαρκεί η μίσθωση, όπως αυτό προκύπτει από το Μισθωτήριο Συμβόλαιο.

2) Ο ΦΠΑ καταβάλλεται στο Τελωνείο εισαγωγής με το παραστατικό εισαγωγής του άρθρου 1 της παρούσας. Στην περίπτωση που προβλέπεται από το Μισθωτήριο Συμβόλαιο τμηματική καταβολή, η πρώτη δόση του ΦΠΑ καταβάλλεται κατά την κατάθεση του παραστατικού εισαγωγής και οι επόμενες κατά το χρόνο που προβλέπεται για την καταβολή των υπόλοιπων δόσεων.

3) Η μισθώτρια αεροπορική εταιρεία, υποχρεούται πριν από την παρέλευση του χρόνου μίσθωσης, να εξάγει το μισθωμένο αεροσκάφος σε τρίτη χώρα. Δεν απαιτείται εξαγωγή του αεροσκάφους, εφόσον, πριν από την παρέλευση του χρόνου αυτού, η μισθώτρια αεροπορική εταιρεία προσκομίσει στο Τελωνείο εισαγωγής Μισθωτήριο Συμβόλαιο θεωρημένο από την αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματός της ΔΟΥ, από το οποίο να προκύπτει παράταση του χρόνου μίσθωσης. Στην περίπτωση αυτή ακολουθείται, κατ' ανάλογο τρόπο, η διαδικασία των προηγούμενων παραγράφων για την καταβολή του ΦΠΑ. Αν η μισθώτρια αεροπορική εταιρεία έχει τις προϋποθέσεις απαλλαγής του άρθρου 2 της παρούσας κατά το χρόνο παράτασης της μίσθωσης, απαλλάσσεται από το ΦΠΑ, κατ' ανάλογη εφαρμογή του προηγούμενου άρθρου 3.

4) Η μισθώτρια αεροπορική εταιρεία συμπεριλαμβάνει τον καταβληθέντα στο Τελωνείο εισαγωγής ΦΠΑ, στον κωδικό «προστιθέμενα ποσά του φόρου εισροών» της περιοδικής Δήλωσης ΦΠΑ της οικείας φορολογικής περιόδου.

5) Αντίγραφο του παραστατικού εισαγωγής, αποστέλ-λεται από το Τελωνείο εισαγωγής στην αρμόδια για τη φορολογία της μισθώτριας αεροπορικής εταιρείας ΔΟΥ.

Άρθρο 5

Νηολόγηση και απονηολόγηση αεροσκαφών

1) Στο αντίτυπο του παραστατικού εισαγωγής, καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο έγγραφο που χορηγείται από το Τελωνείο εισαγωγής στην μισθώτρια αεροπορική εταιρεία προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τη νηολόγηση του αεροσκάφους, αναγράφεται η ένδειξη: «ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΧΩΡΑΣ-ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑ-ΒΆΗΘΕΙ ΔΑΣΜΟΦΟΡΟΆΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ - NON COMMUNITY ORIGIN-DUTIES AND TAXES HAVE NOT BEEN PAID».

2) Η ένδειξη της προηγούμενης παραγράφου αναγράφεται και από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, σε κάθε σχετικό με την απονηολόγηση του αεροσκάφους έγγραφο που χορηγεί στην αεροπορική εταιρεία, καθώς επίσης και στο σήμα που στέλνει στην ομόλογή της υπηρεσία της χώρας επόμενης νηολόγησης του εν λόγω αεροσκάφους.

Άρθρο 6

Τακτοποίηση παραστατικού εισαγωγής - Κυρώσεις

1) Το παραστατικό εισαγωγής παραμένει σε εκκρεμότητα στο Τελωνείο εισαγωγής και τίθεται στο αρχείο μόνο μετά την απονηολόγηση και την εξαγωγή του αεροσκάφους και με την προσάρτηση σ' αυτό αντιγράφου του παραστατικού εξαγωγής και του εγγράφου απονηολόγη-σης.

2) Η εκπρόθεσμη καταβολή του συνόλου ή μέρους του αναλογούντος, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 4 της παρούσας, ΦΠΑ, αποτελεί παράβαση των διατάξεων του Ν. 2960/2001 και επιβάλλονται στη μισθώτρια αεροπορική εταιρεία οι κυρώσεις που προβλέπονται από το νόμο αυτό. Ομοίως, στην περίπτωση παρέλευσης του χρόνου μίσθωσης χωρίς να έχει προσκομιστεί στο Τελωνείο εισαγωγής Μισθωτήριο Συμβόλαιο από το οποίο να προκύπτει παράταση του χρόνου αυτού ή χωρίς να έχει εξαχθεί το αεροσκάφος και να έχει γίνει απονηολόγησή του, δια-πράττεται από τη μισθώτρια αεροπορική εταιρεία παράβαση των διατάξεων του Ν. 2960/2001 και επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από το νόμο αυτό. Στις παραπάνω περιπτώσεις, ενημερώνεται άμεσα και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, προκειμένου να προβεί στις ενδεδειγμένες, για την αφαίρεση από το αεροσκάφος της άδειας διενέργειας πτήσεων, ενέργειες.

Άρθρο 7

Έναρξη ισχύος

1) Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από 13 Ιουνίου 2002.

2) Από την έναρξη ισχύος της παρούσας παύει να ισχύει οποιαδήποτε ρύθμιση είναι αντίθετη προς τις διατάξεις αυτής.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 17 Ιουνίου 2002

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΑΠ. ΦΩΤΙΑΔΗΣ

Υποσημειώσεις (4)

Για να δείτε τις υποσημειώσεις θα πρέπει να είστε συνδεδεμένοι με τον λογαριασμό σας. Αν δεν έχετε λογαριασμό μπορείτε να δημιουργήσετε έναν δωρεάν πατώντας εδώ. Εναλλακτικά πατήστε εδώ για να συνδεθείτε με το λογαριασμό σας