Σκρέκας Στρέφουμε την Κοζάνη, τη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη προς το μέλλον με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας

Προγράμματα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κ.α. περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Χρηματοδότηση έργων και δράσεων για την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος στις Π.Ε. Κοζάνης, Φλώρινας και στον Δήμο Μεγαλόπολης της Π.Ε. Αρκαδίας», συνολικού προϋπολογισμού 60.671.543 ευρώ που εγκρίθηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιου για θέματα ΔΑΜ, Νίκου Παπαθανάση.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, από τα έσοδα των πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπών του 2018 και του 2019 και πρόκειται να υλοποιηθεί τα έτη 2023 - 2025.

Τα έργα και οι δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του νέου Προγράμματος, μεταξύ άλλων, είναι:

Δράσεις που αφορούν την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα

Δράσεις που αφορούν την Κυκλική Οικονομία

Δράσεις που αφορούν τις Ενεργειακές Κοινότητες

Πρόγραμμα Στήριξης και Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια

Δράσεις που αφορούν στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος

Δράσεις που αφορούν στον πράσινο μετασχηματισμό των περιοχών Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

Δράσεις προώθησης καινοτομίας και ενίσχυσης παραγωγικού μετασχηματισμού επιχειρήσεων

l Μελέτη σκοπιμότητας για την ίδρυση του Μεσογειακού Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Πελοποννήσου (ΜΕ.Κ.ΕΠ.Π.).

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε:

«Η απαράδεκτη πολεμική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση που προκαλεί, μας αναγκάζει να αναπροσαρμόσουμε σε ένα βαθμό το χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης, η οποία αποτελεί στρατηγικό μας στόχο στην προσπάθειά μας για καθαρή και φθηνή ενέργεια. Μια από τις πιο σημαντικές δράσεις μας, που αφορούν στις λιγνιτικές περιοχές, είναι η ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος. Η αειφορία είναι η απάντησή μας για ένα μέλλον κοινωνικής προόδου και ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης. Οι δράσεις που δρομολογούνται σήμερα αποτελούν ισχυρό κρίκο στην αλυσίδα του στρατηγικού σχεδίου που εφαρμόζουμε στην Κοζάνη, τη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη για τη μετάβαση σε ένα καλύτερο, παραγωγικότερο και βιώσιμο αύριο που θα αξιοποιεί τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.».

Ο αρμόδιος για θέματα ΔΑΜ, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, δήλωσε:

«Προχωράμε με εντατικούς ρυθμούς στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, δίνοντας νέα πνοή στις περιοχές που για χρόνια εξαρτώνταν από την εξόρυξη και χρήση του λιγνίτη. Με το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ύψους 60,6 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα υλοποίησης το διάστημα 2023-2025, θα ενισχυθούν έργα και δράσεις που προωθούν βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος στις περιοχές αυτές και δημιουργούν νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τους παραγωγικούς φορείς, προσδιορίζουμε τις αναπτυξιακές στρατηγικές δυνατότητες, ώστε η Ελλάδα να συμβαδίσει με τους ευρωπαϊκούς στόχους προς μια πράσινη και κλιματικά ουδέτερη οικονομία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ