ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ Προτάσεις για τον οικονομικό μετασχηματισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη της Μεγαλόπολης

Προτάσεις για τον οικονομικό μετασχηματισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη την επόμενη μέρα της απολιγνιτοποίησης περιλαμβάνει ερευνητικό κείμενο του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων της ΓΣΕΒΕΕ.

Στην περίληψη της έρευνας, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής προκρίθηκε ο τερματισμός της λιγνιτικής παραγωγής, όμως η απολιγνιτοποίηση είχε σοβαρές επιπτώσεις στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στην Μεγαλόπολη, που αποτελούσαν επί δεκαετίες τους ενεργειακούς πνεύμονες της Ελλάδας.

«Το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, που συνολικά προβλέπει τη διάθεση 500 εκ. ευρώ στην Μεγαλόπολη, δημιουργεί μεν ένα δίχτυ ασφαλείας, αλλά δεν εξασφαλίζει τον αναγκαίο οικονομικό αναπροσανατολισμό της περιοχής, έτσι ώστε να μην μετατραπεί σε οικονομική έρημο».

Για να αντιμετωπιστούν τα συσσωρευμένα προβλήματα το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ καταθέτει μια σειρά από προτάσεις που εντάσσονται σε πέντε γενικές κατηγορίες:

Για την οικονομία: αποκατάσταση εδαφών, καθορισμός χρήσεων γης, δημιουργία γεωργικού πάρκου καινοτομίας και πάρκου κτηνοτροφίας, βιομηχανική επεξεργασία πρωτογενούς παραγωγής, μάρκετινγκ και κέντρο logistics.

Σχετικά με το ανθρώπινο δυναμικό, προτείνονται προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτιση και χρηματικές αποζημιώσεις.

Για τις υποδομές, οδική σύνδεση Πύργου - Μεγαλόπολης και σιδηροδρομική σύνδεση Χρανών Μεγαλόπολης - Αγίας Θεοδώρας. Σχετικά με την ενέργεια, προτείνεται η ανάπτυξη φωτοβολταϊκού πάρκου, η δημιουργία μονάδας και συστημάτων αποθήκευσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, η ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και η διαμόρφωση ενός τοπικού προγράμματος «Εξοικονομώ», στο οποίο θα περιλαμβάνεται η επιδότηση εγκατάστασης αντλιών θερμότητας.

Στο πεδίο του τουρισμού και πολιτισμού προτείνονται η αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου, αρχαιολογικό πάρκο, θρησκευτικός τουρισμός, διαδρομές γευσιγνωσίας, δημιουργία υδροβιότοπων, ανάπτυξη αθλητικού τουρισμού, κέντρο μηχανοκίνητου αθλητισμού και βιομηχανικό μουσείο.

Τέλος, για την ευόδωση οποιουδήποτε σχεδίου μετάβασης εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση είναι η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.

Στόχος των παραπάνω προτάσεων είναι, όπως σημειώνεται, κατ' αρχάς να αποτραπεί η οικονομική ερημοποίηση της Μεγαλόπολης και η αντιμετώπιση της ανεργίας που απειλεί το εργατικό δυναμικό και τους αυτοαπασχολούμενους είτε με φτωχοποίηση είτε με μετανάστευση· εσωτερική ή εξωτερική. Ταυτόχρονα, να εξασφαλιστεί η οικονομική αναβάθμιση της περιοχής.

Ακόμη υπογραμμίζεται ότι, δεδομένου πως πρόκειται για ένα έργο σύνθετο και χρονοβόρο, η μετάβαση πρέπει να κρίνεται κάθε εξάμηνο ή και νωρίτερα. Πρέπει έγκαιρα να καθοριστούν μετρήσιμοι στόχοι - ορόσημα (πχ απασχόληση, ιδιωτική κατανάλωση, κ.α.) που η εξέλιξή τους να δείχνει την συντελεσθείσα πρόοδο, δεδομένου ότι ζητούμενο δεν είναι να διατεθούν τα διαθέσιμα κεφάλαια· αυτά είναι τα μέσα και το βασικό ζητούμενο είναι να αποτραπεί η ερήμωση της περιοχής και να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία για την Μεγαλόπολη. Γι'αυτό και πρέπει να είναι εφικτή η αναπροσαρμογή των στόχων, ώστε όταν διαπιστώνεται μια αποτυχία ή αστοχία, τότε, δηλαδή σε δεύτερο ή τρίτο χρόνο να ενεργοποιούνται διαθέσιμοι πόροι που θα είναι σε αναμονή, ως εφεδρεία, για να υλοποιηθεί ο προς επίτευξη στόχος: Μια δεύτερη ζωή για την Μεγαλόπολη.

Επιπλέον τονίζεται ότι, οι γεωπολιτικές ανατροπές που συνέβησαν στην Ευρώπη το 2022, με αφορμή τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας, χωρίς να ματαιώσουν επιβράδυναν το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης και Πράσινης Μετάβασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα. Η παράταση λειτουργίας των λιγνιτικών εργοστασίων προσφέρει το απαραίτητο χρονικό περιθώριο ώστε να εξομαλυνθεί η μετάβαση και να προετοιμαστεί καλύτερα η επόμενη μέρα για τις πληττόμενες περιοχές· Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολη.

Σε αυτό το πλαίσιο κατατέθηκε στον δημόσιο διάλογο μια σειρά προτάσεων για την Περιφερειακή Ενότητα Μεγαλόπολης που ως κριτήριο για την επιλογή τους ήταν η εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής μέσω του παραγωγικού ανασχηματισμού της περιοχής.

Άμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις

Ξεχωρίζουν οι ακόλουθες προτάσεις:

Οικονομία

Ο καθορισμός τους (με ευθύνη της ΔΕΗ που θα εκπονήσει Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο στον πυρήνα ΖΑΠ Μεγαλόπολης και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας που θα εκπονήσει το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο στις Δημοτικές Ενότητες Γόρτυνος, Μεγαλόπολης και Φαλαισίας του Δήμου Μεγαλόπολης) θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για την χωροθέτηση των διακριτών επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Μεταξύ αυτών πρέπει να καθορισθεί και Βιομηχανική - βιοτεχνική Περιοχή. Ένα από τα εμπόδια που θα πρέπει να ξεπερασθεί είναι η μετατροπή σε δασικές καλλιεργήσιμων στο παρελθόν εκτάσεων που στην πορεία του χρόνου δασώθηκαν.

Εργαζόμενοι

Υποδομές

Ενέργεια

Τουρισμός - Πολιτισμός - Ελεύθερος χρόνος - Ψυχαγωγία

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ