ΓΣΕΕ Η Ένωση Καταναλωτών ρύθμισε και διέγραψε τις οφειλές που της ανατέθηκαν, την περίοδο 2019-2022

Σε ρύθμιση με πιστωτικά ιδρύματα, funds και εισπρακτικές, προχώρησαν καταναλωτές την περίοδο 2019-2022 με συνολικό ποσό οφειλής 3.519.527,05 ευρώ και η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ, πέτυχε οριστική διαγραφή του 35,33% των οφειλών που της ανατέθηκαν ενώ ρυθμίστηκε και αποπληρώνεται το υπόλοιπο 64,67%.

Αυτά προκύπτει από την στατιστική μελέτη των αποτελεσμάτων της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων οφειλών των καταναλωτών κατά την περίοδο από το 2019 έως το 2022 που πραγματοποίησε η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ.

Σκοπός της μελέτης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, είναι να αποτυπώσει την κατάσταση που επικράτησε στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων οφειλών την περίοδο εκείνη, που συμπίπτει με τα έτη εφαρμογής μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 και την έναρξη του ουκρανικού πολέμου.

Απώτερος στόχος της μελέτης ήταν η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της, προκειμένου να επιτευχθεί η βελτίωση του κλίματος της αγοράς στον τομέα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων οφειλών, καθώς και η ενημέρωση των καταναλωτών για την ύπαρξη βιώσιμων λύσεων εξυπηρέτησης των οικονομικών τους υποχρεώσεων.

Τα βασικά σημεία της μελέτης

Όπως προκύπτει από τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων, η κοινωνικο-οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία Covid-19 και εν συνεχεία ο πόλεμος που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο 2022, περιόρισε τα ετήσια ατομικά και οικογενειακά εισοδήματα και ώθησε τους καταναλωτές να αναζητούν διαρκή καθοδήγηση και προστασία σε συλλογικούς φορείς, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις εισπρακτικές πιέσεις προερχόμενες, κυρίως, από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Η μείωση των μισθών κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, συνέπεια της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων και της συνεπαγόμενης αναστολής των συμβάσεων εργασίας κατά την περίοδο της πανδημίας Covid-19, το συνεχώς αυξανόμενο φαινόμενο της ακρίβειας και η επιτοκιακή απειλή, αποτελούν τους κύριους παράγοντες άσκησης ασφυκτικών πιέσεων στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Η ΕΕΚΕ σημειώνει τέλος επιγραμματικά ότι: «αυξήθηκαν σημαντικά τα επιτόκια μετά από 11 χρόνια χαμηλότοκης σταθερότητας, μεγεθύνθηκε ο όγκος των εργασιών των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων, δημιουργήθηκαν συνθήκες ισχυρής πίεσης των οφειλετών από την εφαρμογή του Ν 4738/2020 και επιδεινώθηκε η οικονομική κατάσταση των καταναλωτών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ