Forin.gr Essentials Μεταβολή του ορίου ακαθαρίστων εσόδων για τη χρήση της ειδικής φόρμας καταχώρισης στην πλατφόρμα myDATA

Με την απόφαση Α. 1138/2020, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, καθορίζεται η υποχρέωση διαβίβασης δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Η διαβίβαση των δεδομένων πραγματοποιείται από τις υπόχρεες οντότητες ηλεκτρονικά στην Α.Α.Δ.Ε. μέσω:

Ειδικώς, η ειδική φόρμα καταχώρησης της εφαρμογής των ηλεκτρονικών βιβλίων της Α.Α.Δ.Ε. χρησιμοποιείται, κατά τα οριζόμενα στην απόφαση Α. 1138/2020 (άρθρο 4, παρ. 6, περ. γ) αποκλειστικά για τις οντότητες που:

Από τον τρόπο που διατυπώνονται οι διατάξεις της απόφασης Α. 1138/2020 και ειδικώς στην περίπτωση των απλογραφικών βιβλίων, προκύπτει σύνδεση των ορίων χρήσης της ειδικής φόρμας καταχώρησης για τη διαβίβαση στην πλατφόρμα myDATA με το όριο υπογραφής των δηλώσεων από λογιστή – φοροτεχνικό (όριο της περ. β' παρ. 2 του άρθρου 38 του ν. 2873/2000).

Το όριο αυτό, ωστόσο, όπως είναι γνωστό, μεταβλήθηκε με την πρόσφατη απόφαση Α. 1009/2023 (ΦΕΚ B' 630/09.02.2023) [1] και προβλέπεται πλέον ότι «τα όρια των ακαθαρίστων εσόδων που αναφέρονται στην περίπτωση β’ της παραγράφου 2 του άρθρου 38 του ν. 2873/2000 (Α’ 285) ορίζονται στις τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ». 

Κατ’ επέκταση, με τη μεταβολή του ορίου υπογραφής των δηλώσεων των επιχειρήσεων από λογιστή – φοροτεχνικό μεταβλήθηκε εμμέσως και το όριο ακαθαρίστων εσόδων μέχρι του οποίου επιτρέπεται μία οντότητα που τηρεί απλογραφικά βιβλία να χρησιμοποιεί την ειδική φόρμα καταχώρισης.

Το όριο αυτό ανέρχεται πλέον στο ποσό των 30.000 ευρώ, αντί του ποσού των 50.000 ευρώ. Σημείωση: Η νέα απόφαση ισχύει για τα εισοδήματα που αποκτώνται από το φορολογικό έτος 2023 και εφεξής.

Ανεξαρτήτως των ανωτέρω, σημειώνουμε ότι εξακολουθεί να υφίσταται δυνατότητα χρήσης της ειδικής φόρμας καταχώρησης για τις οντότητες που εκδίδουν έως και πενήντα (50) τιμολόγια πώλησης, ανεξαρτήτως τηρούμενου λογιστικού συστήματος.

Ολοκληρώνοντας το άρθρο αυτό, σημειώνουμε ότι η μεταβολή, ως προς το όριο χρήσης της ειδικής φόρμας καταχώρισης για τη διαβίβαση δεδομένων στην πλατφόρμα myDATA, δεν έχει επισημανθεί από την ΑΑΔΕ, και σκόπιμο είναι – προς ενημέρωση των επιχειρήσεων- να κοινοποιηθεί με σχετική εγκύκλιο ή οδηγία. Σε περίπτωση δε, που ο στόχος είναι να διατηρηθούν τα όρια όπως αρχικώς ίσχυαν αλλά και ακόμη και στη δεδομένη στιγμή αναφέρονται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, είναι απαραίτητο να τροποποιηθεί η απόφαση Α. 1138/2020 προκειμένου τα όρια χρήσης της ειδικής φόρμας καταχώρησης να προσδιορίζονται ευθέως στη σχετική απόφαση.

Η στήλη του Forin.gr “Essentials” στοχεύει στην ανάδειξη σημαντικών θεμάτων μέσω της παρακολούθησης σε δυναμικό χρόνο της φορολογικής νομοθεσίας. Η στήλη είναι αποκλειστικά προσβάσιμη από τους συνδρομητές του Forin.gr. Κατ' εξαίρεση, το σημερινό άρθρο είναι προσβάσιμο από το σύνολο των αναγνωστών του Forin.gr. Μάθετε περισσότερα για τις συνδρομητικές υπηρεσίες του Forin.gr εδώ.
Για τους συνδρομητές του Forin.gr: για την υποχρέωση διαβίβασης δεδομένων στην πλατφόρμα myDATA, μπορείτε να ανατρέξετε επίσης στο ηλεκτρονικό βιβλίο "myDATA" του Forin.gr (τελευταία επικαιροποίηση 1.3.2023)
Υποσημειώσεις (1)

Για να δείτε τις υποσημειώσεις θα πρέπει να είστε συνδεδεμένοι με τον λογαριασμό σας. Αν δεν έχετε λογαριασμό μπορείτε να δημιουργήσετε έναν δωρεάν πατώντας εδώ. Εναλλακτικά πατήστε εδώ για να συνδεθείτε με το λογαριασμό σας