ΠΟΜΙΔΑ ΕΝΦΙΑ 2023: Ανάρτηση, εκτύπωση, πληρωμή, μειώσεις, αδικίες και ηλεκτρονικές ενδικοφανείς προσφυγές

Ενωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, μέχρι τις 30 Απριλίου 2023 το αργότερο, θα γίνει εφέτος η ανάρτηση και πληρωμή του ΕΝΦΙΑ 2023. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να μπουν στους ηλεκτρονικούς τους λογαριασμούς, να δουν, να κατεβάσουν ή να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ στην πλατφόρμα του gov.gr χρησιμοποιώντας τους κωδικούς τους στο taxisnet. Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε 10 δόσεις, από τα τέλη Μαΐου έως και τον Φεβρουάριο του 2024. Αν κάποιος θέλει να πληρώσει όλο το ποσό εφάπαξ, δυστυχώς δεν προβλέπεται η έκπτωση 3% στο ποσό του φόρου, όπως ισχύει για την προκαταβολή του φορου εισοδήματος.

Πως γίνεται η είσοδος, εκτύπωση, έκδοση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ 2023 ή προηγουμένων ετών

Ταυτότητα οφειλής στο Τaxisnet

Στον λογαριασμό σας στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, γίνεται η ανάρτηση της ταυτότητας οφειλής. Έχει έναν κωδικό πληρωμής, που με αυτόν θα πληρώσετε τον ΕΝΦΙΑ εύκολα μέσω web-banking. Φυσικά, μπορείτε να πληρώσετε τον ΕΝΦΙΑ και στα γκισέ των τραπεζών.

Οι τρόποι πληρωμής του ΕΝΦΙΑ 2023

Αναλυτικά:

ΕΝΦΙΑ 2023: Πληρωμή σε 10 ισόποσες δόσεις

Οι ημερομηνίες πληρωμής του ΕΝΦΙΑ 2023 στις 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις είναι σύμφωανα με το νόμο οι εξής:

  1. Τετάρτη 31 Μαΐου 2023
  2. Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023
  3. Δεύτερα 31 Ιουλίου 2023
  4. Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023
  5. Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023
  6. Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023
  7. Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023
  8. Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023
  9. Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024
  10. Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

ΕΝΦΙΑ 2023: Πάγια ρύθμιση 24 δόσεων

Στην πάγια ρύθμιση μπορείτε να βάλετε έως και 24 δόσεις, αλλά θα επιβαρυνθείτε με τόκο, με το επιτόκιο να φτάνει περίπου στο 4,5% για τις 12 δόσεις, ενώ στις 24 δόσεις θα ξεπεράσει το 6%. Για να κάνετε ρύθμιση σε 12 ή 24 δόσεις πρέπει να συμπληρώσετε και να υποβάλλεται ηλεκτρονικά αίτηση μαζί με υπεύθυνη δήλωση. Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος ΤΑΧΙSnet, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

Στην πληρωμή με κάρτα, ο φορολογούμενος μπορεί να πληρώσει εφάπαξ ολόκληρο το ποσό που του αναλογεί με την πιστωτική του κάρτα. Εάν καταβάλλει το ποσό μέχρι το τέλος Ιουλίου, και θα μπορέσει να πάρει την έκπτωση του 3% και θα πληρώσει τον φόρο σε 12 άτοκες δόσεις.

ΕΝΦΙΑ 2023: Ρύθμιση σε μέχρι 24 δόσεις

Όσοι αδυνατούν να ακολουθήσουν τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών για εξόφληση του φόρου σε 10 δόσεις, έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει έως 24 μηνιαίες δόσεις, οι οποίες ωστόσο επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο που βρίσκεται στο 5%. Για να ενταχθεί κάποιος στην πάγια ρύθμιση δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος φορολογούμενος πρέπει να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα:

Ποιοί θα πληρώσουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ

Όσοι φορολογούμενοι που δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση πέρσι, το 2022, θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο ακινήτων που πλήρωσαν και πέρσι. Όμως, χιλιάδες άλλοι, θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο από ότι πλήρωσαν το 2022, επειδή απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά, ή απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη η ψιλή κυριότητα, επικαρπία), ή τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους, ή εμφάνισαν πέρσι στους δήμους τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους.

Αντιθέτως, όσοι φορολογούμενοι πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα στα παιδιά ή τα εγγόνια τους μέχρι και 31.12.2022 θα δουν μειωμένο το φετινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Επίσης, υπολογίζεται ότι πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι θα έχουν εκπτώσεις έως και 50% ή και απαλλαγή με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Ειδικότερα, ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται στο μισό για τα νοικοκυριά που πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:

Ποιοί θα πληρώσουν τον μεγαλύτερο και πιό άδικο ΕΝΦΙΑ

Στρεβλώσεις και αδικίες σε βάρος εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων προκαλεί το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), αυξάνοντας τη φορολογική τους επιβάρυνση.

Οι προβληματικές διατάξεις είναι αυτές που περιγράφουν τον τρόπο υπολογισμού της προσαύξησης του κύριου φόρου, η οποία αντικατέστησε τον «συμπληρωματικό» φόρο, και εκείνες που αφορούν τον τρόπο υπολογισμού της παλαιότητας των κτισμάτων που υπόκεινται σε κύριο ΕΝΦΙΑ, 

Οι διατάξεις αυτές  που θα εφαρμοστούν και φέτος, αποτελούν παγίδες υπερφορολόγησης για μεγάλο ποσοστό ιδιοκτητών ακινήτων προκαλώντας για μια ακόμη χρονιά σημαντικού ύψους άδικες επιβαρύνσεις σε βάρος τους, οι οποίες θα γίνουν αντιληπτές με τα εκκαθαριστικά του φόρου του 2023. Τα δύο σημεία της νομοθεσίας για τον ΕΝΦΙΑ τα οποία προκαλούν άδικες πρόσθετες επιβαρύνσεις και υπερχρεώσεις σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες είναι τα εξής:

Προσαύξηση του κύριου φόρου με συμπληρωματικό

Ο τρόπος υπολογισμού της προσαύξησης του κύριου ΕΝΦΙΑ, η οποία αντικατέστησε τον «συμπληρωματικό»: Με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 43 του ν. 4916/2022, προστέθηκε η Ενότητα Γ στο άρθρο 4 του αρχικού νόμου του ΕΝΦΙΑ, του ν. 4223/2013. Η Ενότητα Γ’ προβλέπει ότι για δικαιώματα επί ακινήτων υπολογίζεται «επιπλέον ΕΝΦΙΑ» επί της συνολικής αξίας ανά εμπράγματο δικαίωμα επί ακινήτου, όπως αυτό αποτυπώνεται στη δήλωση Ε9.

Ο φόρος υπολογίζεται κλιμακωτά με συντελεστές από 0,2% για το τμήμα της αξίας του ακινήτου από τα 400.000,01 έως τα 500.000 ευρώ και έως 1% για το τμήμα της αξίας του ακινήτου πάνω από τα 2.000.000 ευρώ. Ο φόρος επιβάλλεται στη συνολική αξία του 100% της πλήρους κυριότητας του ακινήτου και στη συνέχεια απομειώνεται με βάση τον συντελεστή συνιδιοκτησίας, εφόσον υφίσταται συνιδιοκτησία στην πλήρη ή ψιλή κυριότητα, και επιμερίζεται.

Οι παραπάνω διατάξεις εφαρμόζονται εφόσον η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του υποκειμένου στον φόρο υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ. Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής είχε επισημάνει μια σημαντική στρέβλωση που προκαλούν αυτές οι διατάξεις, όταν είχαν κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω Υπηρεσία είχε γνωμοδοτήσει ότι: «… δύο φορολογούµενοι, των οποίων η ακίνητη περιουσία έχει την ίδια συνολική φορολογητέα αξία, καταλήγουν να πληρώσουν διαφορετικό ποσό φόρου της Ενότητας Γ’ (σ.σ.: επιπλέον φόρο που αντικαθιστά τον συμπληρωματικό), αναλόγως του αριθμού των ακινήτων που τους ανήκουν.

Επί παραδείγματι, φορολογούμενος στον οποίο ανήκει η πλήρης κυριότητα ενός ακινήτου φορολογητέας αξίας 2.000.000,00 ευρώ, θα κληθεί να καταβάλει φόρο της Ενότητας Γ΄ ποσού 11.700,00 ευρώ, ενώ άλλος στον οποίο ανήκει η πλήρης κυριότητα πέντε ακινήτων φορολογητέας αξίας του καθενός 400.000 ευρώ και συνολικής φορολογητέας αξίας 2.000.000 ευρώ, δεν θα καταβάλει φόρο της Ενότητας Γ’.

Η ως άνω διαφοροποίηση της φορολογικής επιβάρυνσης, αναλόγως του αριθμού των ακινήτων του φορολογουμένου, γεννά προβληματισμό ως προς τη συμβατότητά της µε την αρχή της φοροδοτικής ικανότητας».

Επιπλέον, με τις παραπάνω διατάξεις, κάθε φορολογούμενος με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ, ο οποίος κατέχει έστω κι ένα μικρό ποσοστό, μόλις 6%, επί ακινήτου συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ θεωρείται υπόχρεος να καταβάλει τον «επιπλέον ΕΝΦΙΑ» της Ενότητας Γ’ που επιβαρύνει κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου αξίας άνω των 400.000 ευρώ.

Δηλαδή, ενώ η φορολογητέα αξία του εμπραγμάτου δικαιώματός του είναι ένα ποσό πολύ χαμηλότερο των 400.000 ευρώ, υπολογίζεται φόρος για το τμήμα κατά το οποίο η συνολική αξία του ακινήτου (η αξία που αντιστοιχεί στο 100% της πλήρους κυριότητας) υπερβαίνει τα 400.000 ευρώ και στη συνέχεια το ποσό του φόρου που προκύπτει επιμερίζεται στον φορολογούμενο με βάση το ποσοστό συνιδιοκτησίας που κατέχει.

Συντελεστές παλαιότητας ή "νεότητας";  

Η κλιμάκωση των «συντελεστών παλαιότητας» που λαμβάνονται υπόψη για τη διαμόρφωση του ύψους του κύριου ΕΝΦΙΑ: Κάθε χρόνο πάρα πολλοί φορολογούμενοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα υποχρεώνονται να πληρώνουν κύριο ΕΝΦΙΑ με «καπέλο» έως και 66,67%, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο προσδιορίζονται οι «συντελεστές παλαιότητας». Το σύστημα υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ συμπεριλαμβάνει «συντελεστές παλαιότητας», οι οποίοι τον Βασικό Φόρο που προκύπτει με βάση την τιμή ζώνης ανά τ.μ. νεόκτιστου διαμερίσματος 1ου ορόφου με πρόσοψη σε 1 δρόμο δεν τον μειώνουν ανάλογα με τα έτη που έχουν παρέλθει από την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας, όπως θα ήταν το λογικό και το σωστό, αλλά τον αυξάνουν περαιτέρω. Πρόκειται δηλαδή για επιβαρυντικούς συντελεστές νεότητας...

Για τον υπολογισμό του τελικού ύψους του κύριου ΕΝΦΙΑ χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο (χρησιμοποιήθηκαν την περίοδο 2014-2022 και θα χρησιμοποιηθούν και φέτος) κάποιοι άλλοι «συντελεστές παλαιότητας» που είναι αυξητικοί, όχι μειωτικοί: ξεκινούν από το 1 για κτίσματα που έχουν ανεγερθεί από το 1930 μέχρι και πριν από 26 χρόνια και φθάνουν μέχρι το 1,25 για κτίσματα που έχουν κατασκευαστεί την τελευταία τετραετία!

Έτσι, ενώ ο Βασικός Φόρος υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες (τιμές ζώνης ανά τ.μ.) ολοκαίνουργιων κτισμάτων, δεν μειώνεται καθόλου για όσα από τα κτίσματα αυτά έχουν παλαιότητα άνω των 25 ετών, ενώ για όσα έχουν παλαιότητα από 25 έτη έως και 1 έτος ο Βασικός Φόρος (αν και αντιπροσωπεύει -επαναλαμβάνουμε- αντικειμενικές τιμές καινούργιων κτισμάτων) προσαυξάνεται περαιτέρω κατά 5% έως και 25%, καθώς οι… «συντελεστές παλαιότητας» που χρησιμοποιούνται κλιμακώνονται από 1,05 έως 1,25!

Ο στρεβλός αυτός τρόπος υπολογισμού των συντελεστών παλαιότητας που περιγράψαμε παραπάνω έχει ως συνέπεια σε πολλές περιοχές της χώρας οι φορολογούμενοι να πληρώνουν τον κύριο ΕΝΦΙΑ με «καπέλο» από 43,75% έως και 66,67%...

Ηλεκτρονικές οι ενδικοφανείς προσφυγές κατά των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ 2023 

Σε αντίθεση με ότι ίσχυσε πέρυσι, οι φορολογούμενοι που αδικούνται από τον ΕΝΦΙΑ 2023 μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις ενδικοφανείς προσφυγές τους κατά των εφετεινών εκκαθαριστικών στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.