ΠΟΜΙΔΑ Σε λειτουργεία η νέα πλατφόρμα εγγραφής πράξεων στο Κτηματολόγιο

Τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση της Διοίκησης της Ελληνικό Κτηματολόγιο, με τίτλο: «Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων από φυσικά και νομικά πρόσωπα για την εγγραφή πράξεων στα τηρούμενα κτηματολογικά βιβλία στα Κτηματολογικά Γραφεία και στα Υποκαταστήματα του Ν.Π.Δ.Δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο – Τροποποίηση της υπ’ αρ. 61/16/10.04.2019 (Β’ 1390) απόφασης του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο», η οποία αναμένεται να επιλύσει τα άμεσα προβλήματα της λειτουργείας των κτηματολογικών γραφειων της χώρας.

Η νέα απόφαση αναφέρει ότι η ψηφιακή καταχώρησης πράξεων για εμπράγματες δικαιοπραξίες γίνεται με τις ακόλουθες διαδικασίες στα παρακάτω βήματα:

Συμβολαιογράφοι: απλοποίηση της διαδικασίας

Τα αποτελέσματα συνάντησης συμβολαιογράφων με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Παρουσιάζοντας αναλυτικά τα αποτελέσματα των συναντήσεων με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Κτηματολόγιο στην ανακοίνωση του Συλλόγου Συμβολαιογράφων (ΣΕΣΣΕ), που υπογράφει ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Ρούσκας αναφέρονται τα ακόλουθα:

Παράλληλα, στις 17.07.2023,πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κ. Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης και αρμοδίου για το Ελληνικό Κτηματολόγιο κ. Κωνσταντίνου Κυρανάκη με τον Πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Δημήτριο Βερβεσό, τον Πρόεδρο της ΣΕΣΣΕ κ. Γεώργιο Ρούσκα και την συμμετοχή του μέλους του ΔΣ του ΔΣΑ και νομικού συμβούλου του κ. Υφυπουργού κ. Ζώη Σταυρόπουλου με αντικείμενο τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και βιώνουμε όλοι μας καθημερινά με το Κτηματολόγιο.

Ο κ. Υφυπουργός και η κα Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Κτηματολογίου αφού έλαβαν υπόψη τις σκέψεις μας και τις προτάσεις μας ανέλαβαν τις κάτωθι δράσεις:

Ετέθη ήδη, σήμερα, στην παραγωγή απλοποιημένη μορφή της ηλεκτρονικής εφαρμογής υποβολής προς καταχώριση εγγραπτέων πράξεων από τους συμβολαιογράφους και τους δικηγόρους και παράλληλα επεκτάθηκε η χρήση της και στους συμβαλλόμενους πολίτες.

Δημιουργείται help desk από τον Φορέα «ΝΠΔΔ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» αποκλειστικά για συμβολαιογράφους και θα ακολουθήσει εκτενής εκπαίδευση από το Σύλλογο προς όλα τα μέλη.

Διαβάστε τη σχετική απόφαση στο σύνολό της εδώ.