Κωστής Χατζηδάκης Στόχος της νέας τετραετίας η σύγκλιση των εισοδημάτων με την Ε.Ε.

Υπουργείο Εθνικής
Οικονομίας και Οικονομικών

29 Σεπτεμβρίου 2023

Δελτίο Τύπου

Κ. Χατζηδάκης: Στόχος της νέας τετραετίας η σύγκλιση των εισοδημάτων με την Ε.Ε.

Ομιλία του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο συνέδριο του Economist: Ο προϋπολογισμός εκτελείται κανονικά - Τη Δευτέρα το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2024

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Την προηγούμενη τετραετία ξαναβάλαμε μπροστά την μηχανή της οικονομίας. Το στοίχημα αυτής της τετραετίας είναι η σύγκλιση των εισοδημάτων με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα το πετύχουμε, γιατί έχουμε τον συνδυασμό πολιτικής σταθερότητας και σωστού μείγματος οικονομικής πολιτικής που ανοίγουν ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας για τη χώρα».

Αυτό επεσήμανε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στο Third Thessaloniki Metropolitan Summit που διοργανώνει ο Economist στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε πως με το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2024 που θα δοθεί στη δημοσιότητα τη Δευτέρα πιστοποιείται ότι παρά τις άνευ προηγουμένου φυσικές καταστροφές και τα «απόνερα» της ενεργειακής κρίσης ο προϋπολογισμός εκτελείται και θα εκτελεστεί κανονικά. «Στέλνουμε παντού το μήνυμα ότι η Ελλάδα συνεχίζει στην πορεία που έχει χαράξει τα τελευταία τέσσερα χρόνια και ότι παρά τα προβλήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, εμείς προχωρούμε μπροστά χωρίς να σπαταλήσουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Η  δημοσιονομική υπευθυνότητα είναι το θεμέλιο της δικής μας οικονομικής μας πολιτικής. Δεν χαρίζουμε σε κανέναν την κοινωνική ευαισθησία αλλά την συνδυάζουμε με την οικονομική σταθερότητα και σοβαρότητα», τόνισε.

Περιέγραψε εξάλλου τους έξι άξονες της οικονομικής πολιτικής (δημοσιονομική σταθερότητα, νέο παραγωγικό μοντέλο, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αύξηση της απασχόλησης, εύρωστο τραπεζικό σύστημα, αύξηση των επενδύσεων), επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Υπάρχουν επιμέρους ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αλλά η κατεύθυνση δεν θα αλλάξει. Όχι για δογματικούς λόγους αλλά επειδή όπως λένε στον αθλητισμό, ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει. Και αντίστοιχα οικονομική πολιτική που φέρνει αποτέλεσμα δεν την αλλάζεις για να ξαναπάς σε πειράματα που έχουμε πληρώσει πανάκριβα στο παρελθόν. Η πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση αυτή την ώρα είναι η πραγματικότητα. Και αυτό αυξάνει τις ευθύνες της κυβέρνησης. Είναι πατριωτικό μας καθήκον να πετύχουμε. Είμαστε, λοιπόν, αποφασισμένοι να δουλέψουμε σοβαρά και αποτελεσματικά για να δικαιώσουμε τις ελπίδες και τις προσδοκίες όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.