NEPA Economic Consulting Το νέο πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ αναμένεται να δώσει ισχυρή ώθηση στην αγορά

Η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων -οι οποίες αποτελούν επί της ουσίας τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας- λειτουργεί ως «ελατήριο» για την πολυπόθητη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και, εν τέλει, αποτελεί τη μόχλευση για την αύξηση του εθνικού ΑΕΠ.

Όπως αναφέρει η εταιρία συμβούλων NEPA Economic Consulting, σε ενημερωτικό της σημείωμα, η ενεργοποίηση του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ με τη συμμετοχή και των τραπεζών και συνολικό προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ, έχει ως στόχο τη στήριξη της επιχειρηματικότητας με δάνεια και εγγυήσεις συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ με τη μόχλευση κεφαλαίων και από τις τράπεζες. Το νέο αυτό πρόγραμμα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού αναμένεται να δώσει ισχυρή ώθηση στην αγορά, επισημαίνει η NEPA Economin Consulting.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ παρέχει δάνεια με διετή επιδότηση επιτοκίου τόσο για κεφάλαια κίνησης, όσο και για επενδυτικά σχέδια.

Το ύψος των επενδυτικών δανείων ξεκινάει από 20.000 και θα φθάνει έως και τα 8 εκατ. ευρώ, ενώ για κεφάλαια κίνησης, το ύψος θα ξεκινάει από 20.000 και φθάνει έως και τις 500.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε υφιστάμενες και νέες ΜμΕ, μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις που είναι ενήμερες φορολογικά και ασφαλιστικά.

Τύποι Δανείων

Διάρκεια Δανείων

Γεωγραφική Κατανομή

Τα δάνεια θα αφορούν χρηματοδοτήσεις σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός της ελληνικής επικράτειας με υποχρέωση να καταβληθεί κάθε προσπάθεια από την ΕΑΤ και το τραπεζικό σύστημα για τη γεωγραφική κάλυψη των περιφερειών της χώρας, σύμφωνα με την κατανομή των πόρων του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα».

Επιλέξιμες Επιχειρήσεις

Είναι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), σύμφωνα με τον ορισμό που αναγράφεται στο Παράρτημα Ι του ΕΚ 651/2014, όπως ισχύει.

Για όλες τις δράσεις

Επιλέξιμοι ΚΑΔ

Το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021-2027, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και τελεί υπό τη διαχείριση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ