ΠΟΛ. 1115/29-3-1996 Τροποποίηση διατάξεων όσον αφορά την απαλλαγή από το Φ.Π.Α. των υπηρεσιών που είναι σχετικές με τις παραδόσεις αγαθών που προορίζονται να τεθούν ή βρίσκονται σε ένα από τα καθεστώτα της παρ. 1 της ως άνω ΑΥΟ

ΑΥΟ Δ.409/165/ΠΟΛ. 1115/29.3.1996 Τροποποίηση των διατάξεων της Π. 8272/4880/ 18.12.1987 απόφασης Υπουργού Οικονομικών, όπως ισχύει, όσον αφορά την απαλλαγή από το Φ.Π.Α. των υπηρεσιών που είναι σχετικές με τις παραδόσεις αγαθών που προορίζονται να τεθούν ή βρίσκονται σε ένα από τα καθεστώτα της παραγράφου 1 της ως άνω ΑΥΟ. ΦΕΚ Β` 301/1996

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

`Εχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του Ν. 1642/1986 (ΦΕΚ 125/Α`), όπως ισχύει:

α) Της περίπτ. γ` και του δεύτερου εδαφίου της περίπτ. ε` της παραγράφου 1 του άρθρου 21.

β) Της παραγράφου 2 του άρθρου 21.

γ) Της παραγράφου 3 του άρθρου 58.

2. Τις διατάξεις του Ν. 1165/1918 (ΦΕΚ 73) ,"περί Τελωνειακού Κώδικος", όπως ισχύει.

3. Τις διατάξεις της αριθμ. Π. 8272/4880/18.12.1 987 (ΦΕΚ 299/Β`) απόφασης του Υπουργού Οικονομικών, όπως ισχύει.

4. Την ανάγκη καθορισμού της διαδικασίας απαλλαγής από το Φ.Π.Α. των υπηρεσιών που εiναι σχετικές με τις παραδόσεις αγαθών που προορίζονται να τεθούν ή βρίσκονται σε ένα από τα καθεστώτα της Τελωνειακής Επίβλεψης, του Ελεύθερου Τελωνειακού Χώρου ή των Ελευθέρων Τελωνειακών Συγκροτημάτων.

5. `Οτι η απάφαση αυτή δεν συνεπάγεται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού, δεδομένου ότι θεσπίζει διαδικασία εφαρμογής διατάξεων του Ν. 1642/1986, αποφασίζουμε:

1 . Οι διατάξεις του άρθρου 4 της αριθμ. Π.8272/4880/18.1.1987 απόφασής μας, άπως αυτή ισχύει, αντικαθίστανται ως εξής:

"Αρθρο 4 ------- Απαλλαγή υπηρεσιών ------------------

1. Για την απαλλαγή πό το Φ.Π.Α. των υπηρεσιών που είναι σχετικές με τις παραδόσεις αγαθών που προορίζονται να τεθούν σε ένα από τα καθεστώτα του άρθρου 1 της παρούσας, ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία:

α) Μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων, κατά περίπτωση, από τις κείμενες διατάξεις, διαδικασιών, για τη θέση των αγαθών σε ένα από τα παραπάνω καθεστώτα, ο αιτών την υπαγωγή, λήπτης των υπηρεσιών, προσκομίζει στην Τελωνειακή Αρχή, το αργότερο εντός είκοσι (20) ημερών από την έκδοση του σχετικού τελωνειακού παραστατικού θέσης των αγαθών στο καθεστώς, τα πρωτότυπα φορολογικά στοιχεία, όπως τιμολόγια παροχής υπηρεσιών ή φορτωτικές, στα οποία απαραίτητα αναγράφεται ο Φ.Π.Α. που αναλογεί και με αιτησή του ζητάει τη χορήγηση βεβαiωσης, ότι οι αναγραφόμενες στα σχετικά φορολογικά στοιχεία υπηρεσίες παρασχέθηκαν σε αγαθά που τέθηκαν στο συγκεκριμένο τελωνειακό καθεστώς.

β) Η Τελωνειακή Αρχή, αφού πραγματοποιήσει σχετικό έλεγχο, άσον αφορά τις παρασχεθείσες υπηρεσίες και διαπιστώσει ότι αυτές πράγματι αφορούν τα αγαθό που τεθηκαν στο καθεστώς, εκδiδει αυθημερόν και για κάθε ένα εκδότη των φορολογικών στοιχείων, βεβαίωση, όπως το συνημμένο υπόδειγμα, σε δύο αντiτυπα. Το πρώτο εξ αυτών, με την ένδειξη "ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ", μαζί με τα προσκομιζόμενα πρωτότυπα φορολογικά στοιχεία, το παραδίδει στον αιτούντα και το δεύτερο με την ένδειξη "ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ" μαζί με ακριβή φωτοαντίγραφα των φορολογικών στοιχείων, το προσαρτά στο εκδιδόμενο κατά περίπτωση τελωνειακό παραστατικό.

Τόσο στο τελωνειακό παραστατικό, όσο και στα επιστρεφόμενα πρωτότυπα φορολογικά στοιχεία, η Τελωνειακή Αρχή ενεργεί σχετική πράξη προς αποφυγή έκδοσης και δεύτερης βεβαίωσης για τον ίδιο σκοπό.

γ) Ο λήπτης των υπηρεσιών υποχρεούται να παραδώσει τη βεβαίωση της προηγούμενης παραγράφου, εντός προθεσμίας είκοσι (20) ημερών απά την ημέρα έκδοσής της, στον εκδότη των φορολογικών στοιχείων, προκειμένου αυτός να εκδώσει, εντός της ίδιας ως άνω προθεσμίας των είκοσι (20) ημερών κοι ουχί πέραν των εξήντα (60) ημερών από την έκδοση του οικείου φορολογικού στοιχείου, "πιστωτικό τιμολόγιο", όπως προβλέπεται από την παράγραφο 13 του άρθρου 12 του Κ.Β.Σ., για την έκπτωση του αναγραφόμενου στο φορολογικό στοιχείο Φ.Π.Α. Η βεβαίωση επισυνάπτεται στο στέλεχος του "πιστωτικού τιμολογίου", που αφορά, ή τηρείται σε ειδικά φάκελο, ως δικαιολογητικό έκπτωσης του Φ.Π.Α.

2. Για την απαλλαγή από το Φ.Π.Α. των υπηρεσιών που παρέχονται σε αγαθά που βρίσκονται σε ένα από τα καθεστώτα του άρθρου 1 της παρούσας, ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία:

α) Ο λήπτης των υπηρεσιών προσκομίζει τα πρωτάτυπα φορολογικό στοιχεία στην Τελωνειακή Αρχή, το αργότερο εντός είκοσι (20) ημερών από την έκδοσή τους, στα οποία απαραιτητα αναγράφεται ο Φ.Π.Α. που αναλογεί και με αίτησή του ζητάει τη χορήγηση βεβαίωσης, ότι οι αναγραφόμενες σ` αυτά υπηρεσίες παρασχέθηκαν σε αγαθά που βρίσκονται στο καθεστώς.

β) Στη συνέχεια ακολουθείται η διαδικασία των περιπτώσεων β` και γ` της προηγούμενης παραγράφου.

3. Στις υπηρεσίες του παρόντος άρθρου περιλαμβάνεται και η χρήση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, μεθόδων παραγωγής (KNOW HOW), σχεδίων, υποδειγμάτων και άλλων συναφών δικαιωμάτων, που γίνεται από τις επιχειρήσεις που λειτουργούν με τα καθεστώτα του άρθρου 1 της παρούσας.

4. Τυχόν εκκρεμείς υποθέσεις παροχής υπηρεσιών σχετικών με παραδόσεις αγαθών που προορίζονταν να τεθούν σε ένα από τα καθεστώτα του άρθρου 1 της παρούσας, τακτοποιούνται εφόσον μέχρι 31.7.1996 ο λήπτης των υπηρεσιών προσκομίασει στον παρέχοντα τις υπηρεσίες τη βεβαίωση της περίπτωσης β` της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού και εκδοθεί από τον παρέχοντα τις υπηρεσίες στην ίδια προθεσμία το σχετικό "πιστωτικό τιμολόγιο" της περίπτωσης γ της ίδιας παραγράφου και άρθρου." Η απόφαση αυτή, που ισχύει από την υπογραφή της, να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

2) Η απόφαση αυτή, που ισχύει από την υπογραφή της, να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 29 Μαρτίου 1996

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΑΛ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ --------- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ(1)

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ .................. ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ(1)

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΟΜ. ...

ΤΕΛΩΝΕΙΟ .................. ΗΜ/ΝΙΑ ................... Αριθ. Πρωτ.:.............

ΒΕΒΑΙΩΣΗ --------

Α.Υ.Ο. Δ.409/165/29.3.1996 --------------------------

Ο Προϊστάμενος του Τελωνείου ..................... βεβαιώνω ότι τα με τα παρακάτω στοιχεία, αγαθά, προσκομίστηκαν στην υπηρεσία μας την(2).................. και τέθηκαν σε καθεστώς(3) ..................... Οπως προκύπτει από τα προσκομισθέντα στην υπηρεσία μας στοιχεία στα εν λόγω αγαθά παρασχέθηκε η υπηρεσία(4).................................

1) Στοιχεία παρέχοντος την υπηρεσία-εκδότη του φορολογικού στοιχείου: Ονοματεπώνυμο ή επωνυμία ............. Δ/νση ...................... Α.Φ.Μ. ........................ Δ.Ο.Υ...............

2) Στοιχεία λήπτη της υπηρεσίας: Ονοματεπώνυμο ή επωνυμία .............................. Δ/νση............................. Α.Φ.Μ........................... Δ.Ο.Υ.

3) Είδος, αριθμός και ημερομηνία Φορολ. στοιχείου .............

4) Είδος, αριθμός και ημερομηνία τελων. παραστατικού ............

5) Είδος και ποσότητα αγαθών που τέθηκαν στο καθεστώς ..........

Η παρούσα χορηγείται, ύστερα από την από ................... αίτηση του λήπτη της υπηρεσίας, για να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογητικό απαλλαγής από το Φ.Π.Α., σύμφωνα με την αριθμ. Δ.409/165/29.3.1996 Α.Υ.Ο.

Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ..........

(1) Διαγράφεται αναλόγως του προορισμού (2) Ημ/νία εισόδου στο καθεστώς (3) Αναγραφή καθεστώτος (4) Περιγραφή υπηρεσίας