ΔΤΔ Α 1055689 ΕΞ 2016 Κοινοποίηση της νομοθετικής δέσμης του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα (UCC)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & Ε.Φ.Κ.
Δ/ΝΣΗ ΤΕΛ. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
ΤΜΗΜΑΤΑ Α,Β',Γ,Δ'
Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ
ΘΕΜΑΤΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ
ΤΜΗΜΑΤΑ Α',Β',Γ',Δ'
Ταχ. Δ/νση:Καρ. Σερβίας 10
101 84 Αθήνα
Τηλέφωνο:210 6987434 / 454
FAX 210 6987459
Email:d19diadi@otenet.gr
gdt-dasmo@otenet.gr

ΑΔΑ: 7Θ8ΗΗ-ΧΒΔ

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Αθήνα, 7 Απριλίου 2016

Αρ. Πρωτ.: ΔΤΔ Α 1055689 ΕΞ 2016

Ως Π.Δ.

 

ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση της νομοθετικής δέσμης του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα (UCC)

ΣΧΕΤ.: Η αρ. πρωτ. Δ19Α 5036666 ΕΞ2013 / 14-10-2013 ΕΔΥΟ «Κοινοποίηση Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 για τη θέσπιση του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα»

Σε συνέχεια της ανωτέρω σχετικής με την οποία κοινοποιήθηκε ο Ενωσιακός Τελωνειακός Κώδικας Καν. 952/2013 (L 269/ 10.10.2013), σας κοινοποιούμε τη δέσμη των νομοθετικών πράξεων που πλαισιώνουν τον Κανονισμό προς ενημέρωση και εφαρμογή τους από την 1η Μαΐου 2016:

1) Κατ’εξουσιοδότηση Κανονισμός (DA-Delegated Act) 2446/2015 (L 343/ 29-12-2015) 1

2) Εκτελεστικός Κανονισμός (IA-Implementing Act) 2447/2015 (L 343/ 29-12-2015) 2

3) Κατ’εξουσιοδότηση Κανονισμός (TDA-Transitional Delegated Act) 341/2016 (L69/15-3-2016) 3 με τους μεταβατικούς κανόνες για τις περιπτώσεις που τα σχετικά ηλεκτρονικά συστήματα δεν έχουν τεθεί ακόμη σε λειτουργία και την τροποποίηση του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2015/2446 της Επιτροπής.

Από την 1η Μαΐου 2016 παύει να ισγύει ο Κοινοτικός Τελωνειακός Κώδικας (Καν.2913/92) και οι διατάζεις εφαρμογής του (Καν. 2454/93).

Οι διατάξεις του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα (UCC, DA και IA) κατά το μεγαλύτερο μέρος τους προβλέπουν την υποβολή ηλεκτρονικών διασαφήσεων και την ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ τελωνειακών αρχών και μεταξύ οικονομικών φορέων και τελωνειακών αρχών.

Μέχρι την ολοκλήρωση της παραγωγικής λειτουργίας των μηχανογραφικών συστημάτων, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί σταδιακά έως το 2020, η ανάγνωση του Εκτελεστικού και του Κατ’εξουσιοδότηση Κανονισμού της Επιτροπής θα πρέπει να πραγματοποιείται σε άμεση συσχέτιση με τις αντίστοιχες μεταβατικές διατάξεις του Καν. 341/2016.

Προς πληρέστερη ενημέρωση και διευκόλυνση των τελωνειακών αρχών και των οικονομικών φορέων, επισυνάπτουμε:

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι θα ακολουθήσει σταδιακή έκδοση αποφάσεων και εγκυκλίων με οδηγίες για κάθε επιμέρους διαδικασία που θα αναθεωρείται.

Ακριβές Αντίγραφο
Ο Προϊστάμενος του Αυτοτελούς
​Τμήματος Διοίκησης
Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & Ε.Φ.Κ.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΛΟΥΡΗ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΩΔΙΚΑ (UCC) ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΑΠΟ 1/5/2016

EORI

Προβλέπεται η δυνατότητα ακύρωσης του EORI:

α) κατόπιν αιτήματος του καταχωρισμένου προσώπου·

β) όταν η τελωνειακή αρχή γνωρίζει ότι το καταχωρισμένο πρόσωπο έχει διακόψει τις δραστηριότητες που απαιτούν την καταχώριση.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΔΙΑΣΑΦΗΣΗ ΕΙΣΟΔΟΥ - ENS

ΕΙΣΟΔΟΣ-ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

Προβλέπεται διαχωρισμός της προσκόμισης των εμπορευμάτων στο τελωνείο και της προσωρινής εναπόθεσης.

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΕΝΑΠΟΘΕΣΗ

ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ

ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΣΑΦΗΣΗ

ΔΙΟΡΘΩΣΗ-ΑΚΥΡΩΣΗ ΔΙΑΣΑΦΗΣΗΣ

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

Όλα τα εμπορεύματα που καλύπτονται από την ίδια διασάφηση παραδίδονται ταυτόχρονα.

ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

1) Απλουστευμένη διασάφηση

2) Εγγραφή στις λογιστικές καταχωρήσεις του διασαφιστή

Η διαδικασία εκτελωνισμού στον οριζόμενο τόπο αντικαθίσταται από την «καταχώρηση στις λογιστικές εγγραφές» (Entry in declarant records-EIDR) με την υποβολή διασάφησης περιλαμβανομένης της απλουστευμένης διασάφησης με τη μορφή εγγραφής στις λογιστικές καταχωρήσεις του διασαφιστή, με τις εξής αλλαγές:

1) για τη μη προσκόμιση εμπορευμάτων στο τελωνείο:

α) Ο διασαφιστής πρέπει να είναι ΑΕΟ-C ,

β) θα αξιολογείται το κριτήριο της επάρκειας των επαγγελματικών προσόντων

γ) για να χορηγηθεί η άδεια απαιτείται σχέδιο ελέγχου από το τελωνείο το οποίο όπου χρειάζεται θα λαμβάνει υπόψη την χρονική περίοδο προσδιορισμού της οφειλής

δ) να υπάρχει άμεση ηλεκτρονική πρόσβαση στα αρχεία του διασαφιστή.

Αυτό σημαίνει ότι οι άδειες απλουστευμένων διαδικασιών στον οριζόμενο τόπο που έχουν ήδη εκδοθεί, θα πρέπει να ανακληθούν εφόσον ο δικαιούχος της άδειας δεν είναι ΑΕΟ-C και δεν ικανοποιούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις. Οι υφιστάμενες άδειες διατηρούνται μέχρι την επαναξιολόγησή τους, έως την 1η Μαΐου 2019.

2) Η απλουστευμένη διασάφηση μπορεί να έχει τη μορφή εγγραφής στις λογιστικές καταχωρίσεις.

3) Στην εισαγωγή δεν επιτρέπεται αυτό το είδος απλούστευσης για το καθεστώς 42.

4) Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες για τις απλουστεύσεις οι άμεσοι αντιπρόσωποι δεν μπορούν να κάνουν χρήση του EIDR, πλην όμως διατηρούν τις άδειες μέχρι την επαναξιολόγησή τους (Μάιος 2019).

ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Αποτελεί νέα διαδικασία (υπεραπλούστευση) η οποία συνίσταται στη χορήγηση άδειας σε οικονομικό φορέα (AEO-C) να διεκπεραιώνει ορισμένες τελωνειακές διατυπώσεις, τις οποίες πρέπει να διεκπεραιώνουν οι τελωνειακές αρχές, να καθορίζει το καταβλητέο ποσό του δασμού και να προβαίνει σε ορισμένους ελέγχους υπό τελωνειακή επιτήρηση όπως είναι οι έλεγχοι συμμόρφωσης με τις απαγορεύσεις & περιορισμούς.
 

ΕΞΑΓΩΓΗ

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗ

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ (Άδειες/Εγκρίσεις)

Εναρμονίζονται οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά για την έκδοση αποφάσεων (αδειών/εγκρίσεων) που αφορούν σε όλες τις διαδικασίες & καθεστώτα. Οι άδειες που έχουν εκδοθεί πριν την 1/5/2016 εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι την επαναξιολόγησή τους η οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 1/5/2019. Ωστόσο για τη χρήση των υφιστάμενων αδειών εφαρμόζονται οι νέες διατάξεις του UCC, IA και DA.
Ειδικότερα ως προς τις άδειες απλουστευμένων διαδικασιών σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες δεν προκύπτουν αλλαγές στις εφαρμοζόμενες πρακτικές κατά τη μεταβατική περίοδο.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

Καθιερώνεται ευρέως το δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης σε όλες τις περιπτώσεις έκδοσης τελωνειακών αποφάσεων και στο πλαίσιο επαλήθευσης ή ελέγχου της διασάφησης.

ΓΕΝΕΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΟΦΕΙΛΗΣ

ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ

A. Γενικά

B. Συνολικές Εγγυήσεις

Γ. Παρακολούθηση/Ελεγχος ποσού αναφοράς συνολικής εγγύησης

ΕΙΣΠΡΑΞΗ, ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ & ΔΙΑΓΡΑΦΗ, ΑΠΟΣΒΕΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΟΦΕΙΛΗΣ

ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ

Οι διαδικασίες του καθεστώτος διαμετακόμισης πραγματοποιούνται, έως τη θέση σε εφαρμογή των νέων μηχανογραφικών συστημάτων ( 2019), σε ένα μεγάλο μέρος, με χρήση μεταβατικών μέτρων, τα οποία, στο μεγαλύτερο μέρος τους, συνάδουν με τα έως τώρα ισχύοντα στον Καν. ΕΟΚ 2454/93. Ως σημαντικές αλλαγές σημειώνονται οι παρακάτω:

1. ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ/ΚΟΙΝΗΣ ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗΣ

Α. Κανονικές διαδικασίες

Τελωνείο Αναχώρησης :

2. ΚΑΘΕΣΤΩΣ TIR

Τελωνείο διέλευσης

Ως έχει

Τελωνείο προορισμού

Ως έχει

Β. Απλουστευμένες διαδικασίες

Η έκδοση νέων αδειών απλουστευμένων διαδικασιών από 1/5/2016 γίνεται βάσει του νέου κώδικα (με την εξέταση και των κριτηρίων που αφορούν τους ΑΕΟ). Όσες άδειες είναι σε ισχύ την 1/5/2016 παραμένουν ως έχουν μέχρι την ανάκληση/κατάργησή τους ή την επανεξέτασή τους με βάση τα νέα κριτήρια, η οποία υποχρεωτικά πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30/4/2019.

ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

Οι διαδικασίες πιστοποίησης/απόδειξης του τελωνειακού χαρακτήρα εμπορευμάτων πραγματοποιούνται, έως τη θέση σε εφαρμογή των νέων μηχανογραφικών συστημάτων ( 2019), με χρήση μεταβατικών μέτρων, τα οποία, στο μεγαλύτερο μέρος τους, συνάδουν με τα έως τώρα ισχύοντα στον Καν. ΕΟΚ 2454/93.

Η έκδοση νέων αδειών απλουστευμένων διαδικασιών για την πιστοποίηση του ενωσιακού χαρακτήρα των εμπορευμάτων από 1/5/2016 γίνεται βάσει του νέου κώδικα (με την εξέταση και των κριτηρίων που αφορούν τους ΑΕΟ). Όσες άδειες είναι σε ισχύ την 1/5/2016 παραμένουν ως έχουν μέχρι την ανάκληση/κατάργησή τους ή την επανεξέτασή τους με βάση τα νέα κριτήρια, η οποία υποχρεωτικά πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30/4/2019.

Ως σημαντικές αλλαγές σημειώνονται οι παρακάτω: 


ΔΑΣΜΟΛΟΓΗΤΕΑ ΑΞΙΑ

ΠΟΣΟΣΤΩΣΕΙΣ

Η παράδοση των εμπορευμάτων τα οποία αποτελούν αντικείμενο αίτησης για χορήγηση μη κρίσιμης δασμολογικής ποσόστωσης δεν υπόκειται σε σύσταση εγγύησης (άρθρο 153 καν. 2447/2015).
ΚΑΤΑΓΩΓΗ

Α. Μη Προτιμησιακή Καταγωγή

Στο πλαίσιο της Μη Προτιμησιακής Καταγωγής, προστίθενται νέοι κανόνες στα παραρτήματα των
ουσιαστικών μεταποιήσεων ή επεξεργασιών που προσδίδουν τη Μη Προτιμησιακή Καταγωγή, προκειμένου η
Μη Προτιμησιακή Καταγωγή να εφαρμόζεται με ενιαίο τρόπο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και να υπάρχει
ίση μεταχείριση των φορέων.

Β. Προτιμησιακή Καταγωγή

ΕΙΔΙΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ

Τα ειδικά καθεστώτα (πρώην τελωνειακά οικονομικά καθεστώτα), πλην της διαμετακόμισης, κατατάσσονται πλέον στις εξής βασικές κατηγορίες: α) αποθήκευση: περιλαμβάνει την τελωνειακή αποταμίευση και τις ελεύθερες ζώνες, β) ειδικές χρήσεις: περιλαμβάνει την προσωρινή εισαγωγή και τον ειδικό προορισμό, γ) τελειοποίηση: περιλαμβάνει την τελειοποίηση προς επανεξαγωγή και την τελειοποίηση προς επανεισαγωγή. Ειδικότερα, ανά ειδικό καθεστώς:

Τελωνειακή αποταμίευση

Ελεύθερες ζώνες

Προσωρινή εισαγωγή

Ειδικός προορισμός

Μεταποίηση υπό Τελωνειακό Έλεγγο

Τελειοποίηση προς επανεξαγωγή

Τελειοποίηση προς επανεισαγωγή

ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΕΣ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ (Δ.Δ.Π.)

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β