ΠΟΛ. 1247/11-9-1997 Κοινοποίηση διατάξεων, αποφάσεων σχετικά με σχετικά με το τέλος διενέργειας ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων. Διάθεση των ειδικών σημάτων τέλους διενέργειας ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων, έτους 1997

YΠOIK 1093109/1035/T & E.Φ./ΠOΛ. 1247/11.9.1997 _ Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 8 του N. 2515/1997, της απόφασης του Υπουργού Oικονομικών 1083820/938/T&E.Φ./7.8.1997,καθώς και της απόφασης των Υπουργών Oικονομικών και Δημόσιας Τάξης 1090085/1005/T & E.Φ./3.9.1997 σχετικά με το τέλος διενέργειας ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων. _ Διάθεση των ειδικών σημάτων τέλους διενέργειας ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων, έτους 1997.

Κοινοποιούμε κατωτέρω τις διατάξεις του άρθρου 8 του N. 2515/1997 _κσκηση Επαγγέλματος Λογιστή Φοροτεχνικού, λειτουργία Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών (Σ.O.E.) και άλλες διατάξεις_ ( ΦEK A` 154/25.7.1997), την απόφαση του Υπουργού Oικονομικών 1083820/938/T & E.Φ./7.8.1997 (ΦEK B` 735) και την κοινή απόφαση των Υπουργών Oικονομικών & και Δημόσιας Τάξης 1090085/1005/T & E.Φ./3.9.1997 η οποία θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Kυβερνήσεως και παρέχουμε οδηγίες για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή τους σε ό,τι αφορούν θέματα αρμοδιότητάς μας.

A. ΓENIKA

Με τις διατάξεις του άρθρου 7 του N. 2390/1996 είχε καθορισθεί το ύψος του επιβαλλόμενου ετήσιου τέλους για τις άδειες που χορηγούνταν από τις Αστυνομικές Αρχές για τη διενέργεια τεχνικών παιγνίων, ο τρόπος καταβολής αυτού, καθώς και τα επιβαλλόμενα πρόστιμα.

Λόγω διαπίστωσης σημαντικών προβλημάτων από την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων, κυρίως λόγω της μεγάλης καθυστέρησης της εξέτασης και χαρακτηρισμού των παιγνίων από το αρμόδιο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Παιγνίων, κρίθηκε αναγκαίο το θέμα των τεχνικών παιγνίων να εξετασθεί εξυπαρχής και να τεθεί σε νέα βάση.

Συγκεκριμένα, με τις διατάξεις του κοινοποιούμενου άρθρου 8 γίνονται ρυθμίσεις για τα ψυχαγωγικά τεχνικά παίγνια, που αφορούν τόσο τις χορηγούμενες γι` αυτά άδειες, όσο και το επιβαλλόμενο ετήσιο τέλος για την είσπραξη του οποίου προβλέπεται ειδικό σήμα, καθώς και τα επιβαλλόμενα πρόστιμα.

Παράλληλα προβλέπεται η σύσταση στο Υπουργείο Oικονομικών Γνωμοδοτικής Επιτροπής Παιγνίων.

Τέλός, τακτοποιούνται ορισμένες εκκρεμότητες από της εφαρμογή του άρθρου 7 του N. 2390/1996, που αφορούν την προθεσμία υποβολής της αίτησης για ανανέωση της άδειας διενέργειας τεχνικών παιγνίων του έτους 1996 και τις διαπιστωθείσες σχετικές παραβάσεις του ιδίου έτους.

B. EIΔIKA

I. Αρθρο 8 του N. 2515/1997

Με τις διατάξεις του άρθρου αυτού προβλέπονται τα ακόλουθα:

1. Για την άρση αμφισβητήσεων, με την παράγραφο 1 του άρθρου αυτού δίνεται ο ορισμός των _ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων_, όρος ο οποίος χρησιμοποιείται πλέον αντί του όρου _τεχνικά παίγνια_.

Συγκεκριμένα, ψυχαγωγικά τεχνικά παίγνια είναι τα παίγνια των οποίων το αποτέλεσμα εξαρτάται από την τεχνική ή πνευματική ικανότητα του παίκτη, η δε λειτουργία και διεξαγωγή τους γίνεται αποκλειστικά για ψυχαγωγικούς σκοπούς χωρίς να επιτρέπεται η συνομολόγηση στοιχήματος ή η παροχή οποιασδήποτε μορφής οικονομικού οφέλους στον παίκτη. κατά ρητή διατύπωση της παραγράφου αυτής στην κατηγορία των ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων εντάσσονται και όλα τα μέχρι τη δημοσίευση του νόμου, μέχρι δηλαδή τις 25.7.1997, χαρακτηρισθέντα ως _τεχνικά παίγνια_ με βάση τις διατάξεις του β.δ. 29/1971.

Στην ίδια παράγραφο ορίζεται ότι τα παντός είδους παιγνιομηχανήματα, στα οποία εγκαθίσταται ή λειτουργούν ηλεκτρονικά, ηλεκτρικά ή μηχανικά ψυχαγωγικά τεχνικά παίγνια δεν επιτρέπεται να διαθέτουν σύστημα απόδοσης οικονομικού οφέλους (κερματοδότη).

2. Με την παράγραφο 2 προβλέπεται καταρχήν ότι τα ψυχαγωγικά τεχνικά παίγνια διενεργούνται ελεύθερα. Αυτό σημαίνει ότι δεν απαιτείται για τη διενέργεια αυτών προηγούμενος χαρακτηρισμός τους ως ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων. Το ελεύθερο όμως της διενέργειας αυτών συναρτάται:

α) με την ύπαρξη των χαρακτηριστικών που καθορίζονται στην παράγραφο 1 και

β) με τη χορήγηση άδειας διενέργειας ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων για όσα προβλέπεται η καταβολή τέλους κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις των παραγραφών 3 και 5, του άρθρου 8.

Στην ίδια παράγραφο (2) ορίζονται οι υπήρεσίες οι οποίες χορηγούν την ανωτέρω άδεια.

Ειδικότερα, για το έτος 1997 η άδεια χορηγείται από τις αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές και η ισχύς της λήγει την 31 Δεκεμβρίου 1997.

Για τα έτη 1998 και επόμενα, η άδεια χορηγείται από το Δήμο ή την κοινότητα στην περιφέρεια των οποίων εγκαθίσταται και λειτουργούν τα ψυχαγωγικά τεχνικά παίγνια και ισχύει μέχρι την τυχόν ανάκλησή της. H άδεια στην περίπτωση αυτή εκδίδεται εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης και όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

3. Με την παράγραφο 3 προβλέπεται ότι για τη χορήγηση της ανωτέρω άδειας, δηλαδή της άδειας διενέργειας ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων, που ορίζεται στην παράγραφο 2, επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων διενέργειας ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων (στα πρόσωπα δηλαδή, φυσικά ή νομικά, που ασκούν την επιχείρηση εκμετάλλευσης αυτών στο συγκεκριμένο χώρο), ετήσιο και αδιαίρετο τέλος υπέρ του Δημοσίου με την ονομασία _Τέλος Διενέργειας Ψυχαγωγικών Τεχνικών Παιγνίων_.

4. Σύμφωνα με την παράγραφο 4 του κοινοποιούμενου άρθρου 8, ποσοστό 10% από το εισπραττόμενο ετήσιο τέλος διενέργειας ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων για τα έτη 1998 και επόμενα, αποδίδεται εντός του Ιανουαρίου κάθε έτους από τη Δημόσια Oικονομική Υπηρεσία, στο Δήμο ή στην κοινότητα, στην περιοχή των οποίων εγκαθίστανται και λειτουργούν τα ψυχαγωγικά τεχνικά παίγνια.

5. Στην παράγραφο 5 του άρθρου 8 καθορίζεται το ύψος του επιβαλλόμενου κατά περίπτωση ετήσιου τέλους και ανέρχεται σε 25.000, 55.000, 80.000, 100.000, 140.000 και 180.000 δρχ., για κάθε παιγνιομηχάνημα στο οποίο εγκαθίστανται ή λειτουργούν ηλεκτρονικά ή ηλεκτρικά ή μηχανικά ψυχαγωγικά παίγνια, με σκοπό την εκμετάλλευση σε δημόσια γενικά κέντρα (ξενοδοχεία, καφενεία, αίθουσες αναγνωρισμένων σωματείων και σε κάθε χώρο προσιτό στο κοινό), καθώς επίσης και για κάθε τραπέζι που είναι ειδικά διασκευασμένο για τη διενέργεια ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων με παιγνιόχαρτα στους ανωτέρω χώρους.

Το τέλος αυτό υπολογίζεται ειδικότερα ως εξής:

α) Για Δήμους και κοινότητες με πληθυσμό μέχρι 1.000 κατοίκους, σε 25.000 δρχ. για κάθε μηχάνημα ηλεκτρονικού, ηλεκτρικού ή μηχανικού παιγνίου και για κάθε ειδικά διασκευασμένο τραπέζι για τη διενέργεια παιγνίων με παιγνιόχαρτα, με εξαίρεση τους Δήμους και κοινότητες που εμπίπτουν στην επόμενη περίπτωση.

β) Για Δήμους και κοινότητες με πληθυσμό μέχρι 1.000 κατοίκους, που έχουν περιοχές χαρακτηρισμένες ως τουριστικές ή αρχαιολογικές ή με ιαματικά λουτρά, καθώς και σε πλοία των γραμμών εσωτερικού σε 55.000 δρχ. για κάθε μηχάνημα ηλεκτρονικού, ηλεκτρικού ή μηχανικού παιγνίου και για κάθε ειδικά διασκευασμένο τραπέζι για τη διενέργεια παιγνίων με παιγνιόχαρτα.

γ) Για Δήμους και κοινότητες με πληθυσμό πάνω από 1.000 και μέχρι 10.000 κατοίκους, σε 80.000 δρχ. για κάθε μηχάνημα ηλεκτρονικού, ηλεκτρικού ή μηχανικού παιγνίου και για κάθε ειδικά διασκευασμένο τραπέζι για τη διενέργεια παιγνίων με παιγνιόχαρτα.

δ) Για Δήμους με πληθυσμό πάνω από 10.000 και μέχρι 50.000 κατοίκους, σε 100.000 δρχ. για κάθε μηχάνημα ηλεκτρονικού, ηλεκτρικού ή μηχανικού παιγνίου και για κάθε ειδικά διασκευασμένο τραπέζι για τη διενέργεια παιγνίων με παιγνιόχαρτα.

ε) Για Δήμους με πληθυσμό πάνω από 50.000 κατοίκους, σε 140.000 δρχ. για κάθε μηχάνημα ηλεκτρονικού, ηλεκτρικού ή μηχανικού παιγνίου και για κάθε ειδικά διασκευασμένο τραπέζι για τη διενέργεια παιγνίων με παιγνιόχαρτα.

στ) Για εντευκτήρια σωματείων, συλλόγων και ομίλων, σε 180.000 δρχ. για κάθε μηχάνημα ηλεκτρονικού, ηλεκτρικού ή μηχανικού παιγνίου και για κάθε ειδικά διασκευασμένο τραπέζι για τη διενέργεια παιγνίων με παιγνιόχαρτα.

6. Με την παράγραφο 6 του άρθρου 8 προβλέπεται, όπως προβλεπόταν και από τις αντίστοιχες διατάξεις του άρθρου 7 του N. 2390/1996, ότι για τον υπολογισμό του πληθυσμού κάθε Δήμου ή κοινότητας λαμβάνεται υπόψη η τελευταία απογραφή.

Εξάλλου, η περιοχή της τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης θεωρείται για την εφαρμογή του άρθρου 8 ως ένας Δήμος. Το ίδιο ισχύει και για το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

Με την ίδια παράγραφο ορίζεται ρητά πλέον στον νόμο ότι _ειδικά διασκευασμένα τραπέζια για τη διενέργεια ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων με παιγνιόχαρτα_ είναι αυτά τα οποία φέρουν σταθερή ή μη επικάλυψη ειδικού υφάσματος (τσόχα) ή άλλου πρόσφορου επιτρεπόμενου μέσου.

Διευκρινίζεται ότι για τα τραπέζια στα οποία διεξάγονται παίγνια με παιγνιόχαρτα τα οποία δεν είναι διασκευασμένα κατά την προεκτεθείσα έννοια, δεν επιβάλλεται το ανωτέρω τέλος.

7. Στην παράγραφο 7 ορίζεται ότι το ανωτέρω τέλος καταβάλλεται από τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων (τα πρόσωπα δηλαδή, φυσικά ή νομικά, που ασκούν την επιχείρηση εκμετάλλευσης των παιγνίων στο συγκεκριμένο χώρο) στις αρμόδιες για τη φορολογία του εισοδήματός τους ΔOY ή από τους ιδιοκτήτες των παιγνιομηχανημάτων, είτε στις ίδιες πιο πάνω ΔOY, είτε στις αρμόδιες για τη φορολογία του εισοδήματός τους ΔOY και παράλληλα ρυθμίζεται το θέμα του τρόπου καταβολής του ετήσιου τέλους.

Διευκρινίζεται ότι υποκείμενο φορολογίας και υπεύθυνος έναντι του Δημοσίου για την καταβολή του τέλους είναι ο εκμεταλλευτής του καταστήματος διενέργειας ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων.

H καταβολή του τέλους από τον ιδιοκτήτη των παιγνιομηχανημάτων δεν σημαίνει ότι αυτός καθίσταται υποκείμενο φορολογίας, αλλά απλώς παρέχει τη δυνατότητα σε αυτόν να εκπέσει το καταβληθέν ποσό κατά τα οριζόμενα στην παρ. 8 του κοινοποιούμενου άρθρου 8 του N. 2515/1997, από τα έσοδα ή κέρδη, κατά περίπτωση, για την επιβολή του φόρου εισοδήματος.

Ειδικότερα, για την καταβολή υποβάλλεται:

α) Δήλωση απογραφής, στην οποία αναγράφεται ο αριθμός των παιγνιομηχανημάτων ή/και των ειδικά διασκευασμένων τραπεζιών.

β) Υπεύθυνη Δήλωση του N. 1599/1986 ότι _στα παιγνιομηχανήματα ή/και στα ειδικά διασκευασμένα τραπέζια της συνυποβαλλόμενης δήλωσης απογραφής διεξάγονται και λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο ψυχαγωγικά τεχνικά παίγνια_.

Για να περιληφθεί δηλαδή στη δήλωση απογραφής και στην Yπεύθυνη Δήλωση του N. 1599/1986 κάποιο παιγνιομηχάνημα δεν απαιτείται ο προηγούμενος τυπικός χαρακτηρισμός του παιγνίου ως ψυχαγωγικού τεχνικού, αλλά αρκεί να συντρέχουν οι προϋποθέσεις που ορίζονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 8 και οι οποίες αναλύθηκαν ανωτέρω.

Με την καταβολή του ετήσιου τέλους η αρμόδια ΔOY εκδίδει σχετικό αποδεικτικό είσπραξης τύπου A` στο όνομα αυτού που δηλούται στη δήλωση απογραφής ότι καταβάλλει, προβαίνει στη θεώρηση της δήλωσης απογραφής με σχετική πράξη, όπου αναγράφονται ο αριθμός διπλοτύπου είσπραξης, το καταβληθέν ποσό και η ημερομηνία καταβολής και χορηγεί ειδικό αυτοκόλλητο σήμα για κάθε παιγνιομηχάνημα ή ειδικά διασκευασμένο τραπέζι.

Στην ίδια παράγραφο προβλέπεται ότι το χορηγούμενο ειδικό σήμα μετά τη χορήγηση της αδείας διενέργειας και λειτουργίας ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων (για το έτος 1997 από την αρμόδια Αστυνομική Αρχή και για τα έτη 1998 και επόμενα από το Δήμο ή την κοινότητα) επικολλάται σε εμφανές σημείο σε κάθε παιγνιομηχάνημα και τραπέζι και αποτελεί ένδειξη ότι αυτό έχει ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό του τέλους και ότι συμπεριλαμβάνεται στη δήλωση απογραφής.

8. Με την παράγραφο 8 του άρθρου 8 ρυθμίζεται το θέμα του χρόνου καταβολής του ετήσιου τέλους, καθώς και ορισμένα ειδικότερα θέματα, που αφορούν το τέλος αυτό.

Συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής:

α) Το τέλος καταβάλλεται για το έτος της πρώτης ή της συμπληρωματικής άδειας πριν τη χορήγηση των αδειών και για κάθε επόμενο έτος εντός του τελευταίου διμήνου του προηγούμενου έτους εκείνου για το οποίο καταβάλλεται το τέλος.

Εξαιρετικά, για το έτος 1997 (πρώτο έτος εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 8) το τέλος καταβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Kυβερνήσεως (δηλαδή μέχρι 27.10.1997). Επομένως, πριν την ημερομηνία αυτή δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής τέλους για το έτος 1997 και προμήθειας ειδικού σήματος, ούτε θα καταλογίζονται σχετικές παραβάσεις.

Εφόσον βέβαια χορηγηθεί πρώτη ή συμπληρωματική άδεια μετά την ημερομηνία αυτή (27.10.1997) το τέλος θα καταβληθεί πριν τη χορήγηση της αρχικής ή συμπληρωματικής άδειας, κατά περίπτωση.

β) Στην εκδιδόμενη άδεια επισυνάπτονται θεωρημένα αντίγραφα της δήλωσης απογραφής και του αποδεικτικού είσπραξης του τέλους.

γ) Δεν οφείλεται νέο τέλος για το ίδιο έτος σε περίπτωση μετακίνησης ή μεταβίβασης παιγνιομηχανήματος ή ειδικά διασκευασμένου τραπεζιού για το οποίο έχει καταβληθεί το ετήσιο τέλος. Εάν, όμως, η νέα εγκατάσταση γίνει σε περιοχή για την οποία, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 5, προβλέπεται μεγαλύτερο τέλος, καταβάλλεται η διαφορά χωρίς να χορηγείται νέο σήμα.

Εννοείται ότι το αρχικά χορηγηθέν σήμα πρέπει να είναι επικολλημένο στο μετακινηθέν ή μεταβιβασθέν μηχάνημα ή τραπέζι.

δ) Τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται ως ετήσιο τέλος διενέργειας ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων θεωρούνται δαπάνη της επιχείρησης που αποδεδειγμένα τα κατέβαλε και εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων των οποίων το καθαρό εισόδημα προσδιορίζεται λογιστικά ή από τα συνολικά καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων των οποίων το καθαρό εισόδημα προσδιορίζεται εξωλογιστικά ή από το καθαρό εισόδημα των επιχειρήσεων που προσδιορίζεται αντικειμενικά, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 1 έως 12 του άρθρου 33 του ν. 2238/1994.

ε) Το πιο πάνω ετήσιο τέλος δεν συμψηφίζεται με άλλούς φόρους ή τέλη ούτε επιστρέφεται. Διευκρινίζεται, όμως, ότι με τη διάταξη αυτή δεν έχει αποκλεισθεί η επιστροφή του τέλους στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν χορηγήθηκε η άδεια με βάση τη δήλωση απογραφής για την οποία καταβλήθηκε το τέλος ή καταβλήθηκε τέλος μεγαλύτερο του οφειλόμενου, είτε λόγω υπολογισμού τέλους μεγαλύτερης κατηγορίας, είτε λόγω είσπραξης ποσού για περισσότερα σήματα.

Στην περίπτωση βέβαια αυτή, για την επιστροφή των χρημάτων θα πρέπει να γίνεται επιστροφή αχρησιμοποίητων των σημάτων που χορηγήθηκαν.

9. Με την παράγραφο 9:

α) Προβλέπεται η υποχρέωση προμήθειας νέου σήματος με καταβολή του αντίστοιχου ποσού σε περίπτωση απώλειας ή καταστροφής του σήματος.

Για κανένα επομένως λόγο δεν επιτρέπεται να είναι εγκαταστημένο ή να λειτουργεί παιγνιομηχάνημα ή ειδικά διασκευασμένο τραπέζι χωρίς να φέρει επικολλημένο το σήμα.

β) Ορίζονται τα κατά περίπτωση επιβαλλόμενα πρόστιμα.

Ειδικότερα, επιβάλλεται πρόστιμο που ανέρχεται:

_ στο πενταπλάσιο του κατά τις παραγράφους 3 και 5 προβλεπόμενου τέλους διενέργειας ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων, σε περίπτωση εγκατάστασης ή λειτουργίας ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων σε παιγνιομηχανήματα ή σε ειδικά διασκευασμένα τραπέζια χωρίς την καταβολή του νόμιμου τέλους.

Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που έχει καταβληθεί τέλος μικρότερο του οφειλομένου, όπως στην περίπτωση που έχει μετακινηθεί ή μεταβιβασθεί παιγνιομηχάνημα ή τραπέζι και δεν έχει καταβληθεί η διαφορά, το πενταπλάσιο υπολογίζεται στη διαφορά αυτή.

_ στο διπλάσιο του τέλους, σε περίπτωση μη επικόλλησης του σήματος. Το ίδιο πρόστιμο επιβάλλεται και στην περίπτωση μη επικόλλησης του σήματος σε παιγνιομηχάνημα που έχει υποστεί βλάβη και βρίσκεται εντός του χώρου διενέργειας ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων.

Επισημαίνεται ότι το ανωτέρω κατά περίπτωση πρόστιμο επιβάλλεται κάθε φορά που διαπιστώνεται η παράβαση της εγκατάστασης ή λειτουργίας του παιγνιομηχανήματος ή του τραπεζιού, χωρίς να έχει καταβληθεί το τέλος ή χωρίς να έχει επικολληθεί το σήμα και όχι μία φορά κάθε έτος. Επομένως, εφόσον διαπιστωθεί παράβαση, οι επιχειρηματίες πρέπει να συμμορφωθούν με την υποχρέωσή τους (καταβολή του τέλους και επικόλληση του σήματος ή απομάκρυνση του παιγνιομηχανήματος ή τραπεζιού από το χώρο διενέργειας των παιγνίων) γιατί διαφορετικά διατρέχουν τον κίνδυνο της διαπίστωσης νέας παράβασης και επιβολής νέου προστίμου.

Διευκρινίζεται ότι στις νέες διατάξεις δεν προβλέπεται επιβολή προστίμου για εκπρόθεσμη καταβολή του τέλους και προμήθεια του σήματος. Επομένως, εάν η υποβολή της δήλωσης απογραφής γίνει μετά τις προβλεπόμενες προθεσμίες (27 Οκτωβρίου για το 1997 & 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους για τα επόμενα) θα καταβάλλεται μόνο το κατά περίπτωση προβλεπόμενο τέλος. Εάν, όμως, μέχρι την καταβολή του τέλους και επικόλληση του σημάτος διαπιστωθεί η παράβαση της εγκατάστασης ή λειτουργίας χωρίς καταβολή του τέλους ή μη επικόλληση του σήματος, θα επιβάλλεται και το με βάση τη διαπιστωθείσα παράβαση πρόστιμο.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που γίνεται προμήθεια σήματος λόγω απώλειας ή καταστροφής άλλου δεν θα επιβάλλεται πρόστιμο αλλά θα καταβάλλεται η αξία του σήματος. Εάν, όμως, έχει διαπιστωθεί η παράβαση της μη επικόλλησης σήματος, τότε θα επιβάλλεται και το με βάση την παράβαση αυτή πρόστιμο (το διπλάσιο του τέλους).

10. Με την παράγραφο 10 ορίζεται ότι απαγορεύεται, με την επιφύλαξη των διατάξεων του N. 2206/1994 _Ιδρυση, οργάνωση, λειτουργία, έλεγχος καζίνων και άλλες διατάξεις_(ΦEK A` 62), η με οποιονδήποτε τρόπο εγκατάσταση και διενέργεια μικτών ή τυχερών παιγνίων, καθώς και η μετατροπή των παιγνιομηχανημάτων ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων και η εγκατάσταση ή διενέργεια μικτών ή τυχερών παιγνίων επ` αυτών.

Εξάλλου, ορίζεται ότι σε κάθε περίπτωση εγκατάστασης ή διενέργειας μικτών ή τυχερών παιγνίων, εφαρμόζονται, ως προς τις κυρώσεις, οι σχετικές διατάξεις του B.Δ. 29/1971. Για την επιβολή των κυρώσεων αυτών, τα ελεγκτικά όργανα συντάσσουν επί τόπου, εις τριπλούν, σχετικό σημείωμα ελέγχου, στο οποίο περιγράφεται λεπτομερώς το διεξαγόμενο μικτό ή τυχερό παίγνιο. Το σημείωμα αυτό υπογράφεται από τα ελεγκτικά όργανα και από τον ιδιοκτήτη ή τον υπεύθυνο του καταστήματος, ο οποίος και παραλαμβάνει το πρωτότυπο αυτού.

11. Με την παράγραφο 11 συστήνεται στο Υπουργείο Oικονομικών Γνωμοδοτική Επιτροπή Παιγνίων, η οποία υπάγεται στον Υπουργό Oικονομικών.

H σύνθεση και το έργο της Επιτροπής αυτής, καθώς και άλλη αναγκαία λεπτομέρεια λειτουργίας της θα καθορισθεί με Προεδρικό Διάταγμα, που θα εκδοθεί με πρόταση του Υπουργού Oικονομικών, εντός τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση του νόμου.

Μετά την έκδοση και δημοσίευση του Διατάγματος αυτού θα σας γίνει σχετική ενημέρωση για το περιεχόμενό του.

12. Στην παράγραφο 12 καθορίζονται οι αρχές που θα ενεργούν τον έλεγχο των οριζομένων από τις διατάξεις του άρθρου 8.

Ειδικότερα ακόμα, για μέν το έτος 1997 ο έλεγχος ενεργείται από τις Αστυνομικές Αρχές (οι οποίες χορηγούν και τις άδειες για το έτος αυτό) και το Σώμα Δίωξης Oικονομικού Εγκλήματος, για δε τα έτη 1998 και επόμενα από το Σώμα Δίωξης Oικονομικού Εγκλήματος και τη Δημοτική Αστυνομία.

Εννοείται, ότι ο έλεγχος θα αρχίσει από 28.10.1997.

13. Σύμφωνα με την παράγραφο 13 ο τύπος και το περιεχόμενο του ειδικού σήματος που επικολλάται σε κάθε παιγνιομηχάνημα και σε κάθε ειδικά διασκευασμένο τραπέζι, η εκτύπωση και διάθεση αυτού, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια σχετική με το σήμα αυτό, καθορίζεται με Απόφαση του Υπουργού Oικονομικών που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Kυβερνήσεως (κατωτέρω κεφ. B` περιπτ. II).

Με την ίδια παράγραφο ορίζεται ότι για το έτος 1997, οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία και τα δικαιολογητικά για τη χορήγηση των αδειών διενέργειας των ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων, καθώς επίσης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 8 καθορίζονται με Απόφαση των Υπουργών Oικονομικών και Δημοσίας Τάξης (κατωτέρω κεφ. B` περιπτ. III).

Τέλος, σύμφωνα με την ίδια παράγραφο, για τα έτη 1998 και επόμενα, οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία, τα δικαιολογητικά, καθώς επίσης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για τη χορήγηση και την ανανέωση των αδειών διενέργειας ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων και για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 8 καθορίζονται με Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης και Oικονομικών. Μετά την έκδοση και δημοσίευση της Απόφασης αυτής θα σας γίνει σχετική ενημέρωση.

14. Με την παράγραφο 14 καλύπτονται νομοθετικά οι παρατάσεις (μέχρι 2.12.1996) της προθεσμίας που προβλεπόνταν από τη διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 7 του N. 2390/1996 για την υποβολή της αίτησης για την ανανέωση της άδειας διενέργειας τεχνικών παιγνίων του έτους 1996 και έληγε στις 21 Ιουνίου 1996 (σχετικές διαταγές μας 1071275/3861/0014/20.6.1996, 1085920/35/T & E.Φ./26.7.1996, 1090680/109/T & E.Φ./9.8.1996, 1096776/173/T & E.Φ./3.9.1996).

Παράλληλα, προβλέπεται ότι δεν επιβάλλονται πρόστιμα μη καταβολής του τέλους ή μη επικόλλησης του σήματος για παραβάσεις που βεβαιώθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 21.3.1996 μέχρι 2.12.1996.

Επομένως, οι παραβάσεις για μη καταβολή του τέλους ή μη επικόλληση του σήματος που διαπιστώθηκαν για το χρονικό διάστημα από 21.3.1996 μέχρι 2.12.1996 θα είναι ανίσχυρες και δεν θα κινηθεί η διαδικασία επιβολής προστίμου.

Εάν, έχει κινηθεί η διαδικασία αυτή θα παύσει και εάν έχουν βεβαιωθεί ή καταβληθεί τα σχετικά πρόστιμα, θα διαγραφούν ή θα επιστραφούν, κατά περίπτωση.

Εννοείται, ότι η ρύθμιση αυτή δεν καλύπτει παραβάσεις που διαπιστώθηκαν για το χρονικό διάστημα από 3.12.1996 μέχρι 31.12.1996.

Εξάλλου, επισημαίνεται ότι το προβλεπόμενο από τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 7 του N. 2390/1996 ετήσιο τέλος καταβαλόταν για τη χορήγηση ή την ανανέωση της άδειας για τη διενέργεια τεχνικών παιγνίων. Προϋπόθεση, για χορήγηση των ανωτέρω αδειών, μεταξύ άλλων, ήταν και ο χαρακτηρισμός των παιγνίων ως τεχνικών, κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις του B.Δ. 29/1971. οστερα από τα ανωτέρω, για τα παίγνια που είχαν εγκατασταθεί και λειτουργούσαν από 3.12.1996 μέχρι 31.12.1996 χωρίς να είχαν χαρακτηρισθεί ως τεχνικά, κατά τα προαναφερόμενα, δεν μπορούσε να επιβληθεί το προβλεπόμενο από τις διατάξεις του άρθρου 7 του N. 2390/1996 τέλος, ούτε και οι κυρώσεις που προβλέπονταν από τις διατάξεις της παραγράφου 4 του ίδιου άρθρου και νόμου, καθόσον, όπως προαναφέρθηκε, απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή τους ήταν ο χαρακτηρισμός των παιγνίων ως τεχνικών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εφόσον έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις για μη καταβολή του τέλους ή μη επικόλληση του σήματος για το χρονικό διάστημα από 1.1.1997 μέχρι 27.10.1997, μέχρι δηλαδή την ημερομηνία που προβλέπεται από την παράγραφο 8 για την καταβολή του τέλους του έτους 1997, οι παραβάσεις αυτές θα είναι ανίσχυρες.

Τέλος, προβλέπεται η μη εκτέλεση ή μη έκδοση των μέχρι τις 25.7.1997 εκδοθεισών κατ` εφαρμογήν της παραγράφου 8 του άρθρου 5 του B.Δ. 29/1971 διοικητικών πράξεων αφαίρεσης της άδειας διενέργειας τεχνικών παιγνίων, καθώς και εκείνες, η διαδικασία έκδοσης των οποίων δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι την ίδια ημερομηνία.

15. Με την παράγραφο 15 καταργούνται ορισμένες διατάξεις του B.Δ. 29/1971, ολόκληρο το άρθρο 7 του N. 2390/1996, καθώς και κάθε άλλη διάταξη που αντίκειται στις διατάξεις του άρθρου 8, οι οποίες αναλύθηκαν ανωτέρω.

16. Με την παράγραφο 16 ορίζεται η έναρξη ισχύος των διατάξεων του άρθρου 8.

Ειδικότερα, η ισχύς αρχίζει από 1.1.1997 εκτός από τις περιπτώσεις που ορίζεται διαφορετικά, σύμφωνα με όσα προαναφέραμε στην ανάλυση των επιμέρους διατάξεων.

II. Απόφαση Υπουργού Oικονομικών 1083820/938/T & E.Φ./7.8.1997

κατ` εξουσιοδότηση του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 13 του κοινοποιούμενου άρθρου 8 του N. 2515/1997, εκδόθηκε η κοινοποιούμενη Απόφαση του Υπουργού Oικονομικών 1083820/938/T & E.Φ./7.8.1997, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Kυβερνήσεως (ΦEK B` 735).

Με την Απόφαση αυτή, καθορίστηκε ο τύπος και το περιεχόμενο του ειδικού σήματος τέλους διενέργειας ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων, καθώς και η εκτύπωση και διάθεση αυτού.

Στην απόφαση αυτή γίνεται πλήρης ανάλυση των θεμάτων αυτών και δεν χρειάζεται περαιτέρω διευκρίνιση.

Σημειώνουμε ότι τα ειδικά σήματα έτους 1997 που είχαν εκτυπωθεί με βάση τις καταργούμενες διατάξεις του άρθρου 7 του N. 2390/1996 και είχαν αποσταλεί στις περισσότερες ΔOY δεν θα χρησιμοποιηθούν και θα πρέπει να καταστραφούν σύμφωνα με τις οδηγίες που σας δώσαμε με την Διαταγή 1087118/982/T & E.Φ./25.8.1997 ΠOΛ. 1234.

Επειδή, όμως, κατά πληροφορίες μας, ορισμένες ΔOY έχουν ήδη διαθέσει τέτοια σήματα, σε αντίθεση με τις οδηγίες που είχαν δοθεί με τη Διαταγή 1138168/667/T. & E.Φ./30.12.1996, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προμηθευτούν τα νέα σήματα με καταβολή του αντίστοιχου ποσού και να τα επικολλήσουν, ανεξάρτητα αν τα παλαιά σήματα είχαν επικολληθεί ή όχι.

Εννοείται ότι τα ποσά που είχαν καταβληθεί για τα παλαιά σήματα θα επιστρέφονται.

III. Απόφαση Υπουργών Oικονομικών & Δημόσιας Τάξης 1090085/1005/T & E.Φ./3.9.1997

κατ` εξουσιοδότηση του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 13 του κοινοποιούμενου άρθρου 8 του N. 2515/1997 εκδόθηκε η κοινοποιούμενη κοινή Απόφαση των Υπουργών Oικονομικών & Δημόσιας Τάξης 1090085/1005/T. & E.Φ./3.9.1997 η οποία θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Kυβερνήσεως.

Με την Απόφαση αυτή καθορίστηκαν οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία και τα δικαιολογητικά για τη χορήγηση των αδειών διενέργειας των ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων για το έτος 1997, καθώς επίσης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 8.

Στην Απόφαση αυτή γίνεται αναλυτική περιγραφή των ανωτέρων θεμάτων και δεν χρειάζεται περαιτέρω διευκρίνιση.

IV. Λοιπές διευκρινίσεις

Τα έσοδα από το ανωτέρω τέλος θα εισάγονται στον κρατικό προϋπολογισμό και ειδικότερα, το έσοδο από το τέλος που επιβάλλεται στα παιγνιομηχανήματα στον KAE 1251, με κατονομασία _Τέλη διενέργειας παιγνίων σε παιγνιομηχανήματα_ και το έσοδο από το τέλος που επιβάλλεται στα ειδικά διασκευασμένα τραπέζια στον KAE 1252, με κατονομασία _Τέλη διενέργειας παιγνίων με παιγνιόχαρτα_.

Τονίζεται ότι στους ανωτέρω KAE θα εισάγονται τα έσοδα και από το τέλος που καταβάλλεται ως διαφορά λόγω μετακίνησης ή μεταβίβασης παιγνιομηχανημάτων ή τραπεζιών σε περιοχή για την οποία προβλέπεται επιβολή μεγαλύτερου τέλους.

Τα έσοδα από τα επιβαλλόμενα πρόστιμα, τόσο για τα παιγνιομηχανήματα, όσο και για τα ειδικά διασκευασμένα τραπέζια θα εισάγονται στον KAE 1721 _Πρόστιμα και χρηματικές ποινές στους έμμεσους φόρους γενικά_.

V. Διακίνηση ειδικών σημάτων

Τα ειδικά σήματα τέλους διενέργειας ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων έτους 1997, κατασκευάστηκαν από την Υπηρεσία Εκτύπωσης Εντύπων και Αξιών του Δημοσίου (Y.E.E.A.Δ.) και θα παραδοθούν στην Υπηρεσία Διαχείρισης Εντύπων και Αξιών του Δημοσίου (Y.Δ.E.A.Δ.).

H Y.Δ.E.A.Δ. θα προμηθεύσει κάθε ΔOY μέχρι 22 Σεπτεμβρίου, με τις αναγκαίες ποσότητες, κατά κατηγορία σημάτων, εκτιμώντας και τα σχετικά στοιχεία που έστειλαν οι ΔOY σε απάντηση του 1075711/842/T. & E.Φ./15.7.1997 εγγράφου.

H διανομή των σημάτων θα γίνεται μέσω των EΛTA.

Αρμόδιος για την παραλαβή αυτών θα είναι ο Προϊστάμενος της ΔOY ή ο αντικαταστάτης του.

H διακίνηση της αποστολής (παράδοση-παραλαβή) θα πιστοποιείται από την απόδειξη παραλαβής (ειδικό έντυπο των EΛTA), η οποία θα υπογράφεται και θα σφραγίζεται από τους παραπάνω αρμόδιους.

Σε κάθε αποστολή σημάτων από την Y.E.A.Δ. θα εσωκλείεται στο δέμα και ΠPΩTOKOΛΛO AΠOΣTOΛHΣ/ΠAPAΛABHΣ, στο οποίο θα αναγράφονται οι ποσότητες των αποσταλέντων σημάτων ανά κατηγορία, σε δέματα και τεμάχια. Το πρωτόκολλο αυτό θα παραμένει στη ΔOY.

Σε περίπτωση που κατά την παραλαβή διαπιστωθούν διαφορές στις αποσταλείσες ποσότητες, οι διαφορές αυτές θα γνωστοποιούνται AMEΣΩΣ στην Y.Δ.E.A.Δ. με FAX που θα στέλνεται στους αριθμούς 5253344 ή 5245042.

Για την αποστολή συμπληρωματικών ποσοτήτων σημάτων, οι ΔOY θα πρέπει να ενημερώνουν έγκαιρα την Y.Δ.E.A.Δ., είτε στους ανωτέρω αριθμούς fax, είτε στα τηλέφωνα 5252183 και 5140436 (κα κουλουβάρη).

Στο τέλος κάθε μήνα όλες οι ΔOY θα ενημερώνουν την Y.Δ.E.A.Δ., με fax (στους ως άνω αριθμούς) για τις ποσότητες, κατά κατηγορία σημάτων που διατέθηκαν κατά το μήνα αυτόν.